» » » Чи можна їсти кавуни?

Чи можна їсти кавуни?

Чи можна їсти кавуни?

Деякі люди лякаються звістками, що більшу частину кавунів вирощують тільки за участю різних нітратів і азотних добрив. І більшість вважає, що такими кавунами можна просто отруїтися. Але інша частина вважає, що кавуни абсолютно нешкідливі, до того ж, в них міститься велика кількість води і корисних речовин, які здатні виводити шлаки з організму. І коли на баштанах встигають кавуни, багато хто ставить собі питання: чи можна їсти кавуни? Чого в них більше, шкоди або користі?

Дійсно, в кавунах міститься багато вітамінів, пектинів і цукру, але перш ніж його вживати в їжу, необхідно врахувати, як він був вирощений і за яких умов. Вся справа в тому, що ця ягода вирощується на баштанах практично без поливу, і повинна дозрівати вона в кінці літа. Тобто, якщо ви купуєте кавун в червні або липні, ви берете на себе ризик купити ягоду, вирощену за допомогою шкідливих для здоров`я речовин. Також варто звернути увагу, на такі речі при покупці і вживанні кавуна:

  • Кавун не повинен бути з тріщинами, оскільки через них, з великою ймовірністю, вглиб ягоди могли проникнути бактерії.
  • Перед тим як вжити кавун, необхідно обмити і обтерти його кірку.
  • Опустіть шматочок кавунової м`якоті в чисту воду. Якщо кавун нормальний, вода стане злегка мутнуватої, якщо ж він напханий хімікатами, вода, швидше за все, стане червоного або рожевого кольору.
  • Якщо ж ви і вирішили, поласувати раннім кавуном, варто врахувати що шкідливі речовини, як правило, накопичуються близько кірки. Вживайте в їжу лише серцевину ягоди.

У зворотному випадку, якщо ви почекали і купили стиглий кавун, однозначно, його варто вживати в їжу за рахунок його корисних якостей. Іноді кавун можна вживати у великих кількостях, при деяких захворюваннях, таких як цукровий діабет.

Кавуни та діабет

Чи можна їсти кавуни діабетикам? Кавун містить трохи вуглеводів, тому люди, які страждають на цукровий діабет, можуть включити його в свій раціон. Більшу частину цукрів, які містяться в кавуні, становить фруктоза, якої в 1 кг м`якоті міститься приблизно 40 грам. Допустиме засвоєння фруктози, яке відбувається без витрат інсуліну, дорівнює також 40 грамам на добу. Людям, які страждають на цукровий діабет 2 типу, рекомендується обмежити вживання кавунів, до 250-300 грамів у день.

Чи можна кавун дітям



Кавуни дуже приємні і солодкі на смак, тому вони так подобаються дітям. Якщо кавун належної якості, вживати його дітям навіть рекомендується. Тільки варто врахувати, що в кавуні міститься багато води і різних вітамінів, що має сечогінну і алергенна дія, що варто врахувати. Також в кавунах присутні дрібні кісточки, які можуть потрапити дитині в дихальні шляхи. Тому більшість фахівців рекомендує вживати кавуни не раніше ніж з 2-х років.

Чи можна кавун годуючим

Годування дитини, є особливим періодом в житті кожної жінки, і тому існує ряд продуктів, вживання яких небажано, а також інший ряд, на який заборони не діють, звичайно, в розумних нормах. У нормальній кількості кавун благотворно впливає на здоров`я мами, що годує і малюка. Кавун може бути засобом для втамування спраги, а також хорошим сечогінним препаратом. Можна з`їдати по 100-200 грам кавуна, кілька разів на день. І обов`язковою умовою, повинна бути стиглість ягоди. У деяких же випадках вживати кавун можна, це:

  • Мочекам`яна хвороба.
  • Порушений відтік сечі.
  • Коліти та розлади шлунку.

Якщо у вас виникли додаткові питання про те, чи можна кавун годуючим матерям, ви можете прочитати кілька наших статей, спеціально присвячених цього розділу:

  • Чи можна вагітним кавун?
  • Чи можна годуючим мамам кавун?


Увага, тільки СЬОГОДНІ!