» » » » Що можна їсти при панкреатиті?

Що можна їсти при панкреатиті?

Що можна їсти при панкреатиті?

Захворювання підшлункової залози досить часто зустрічаються у людей, які ведуть абсолютно різний спосіб життя. Звичайно, при неправильному харчуванні і вживанні нездорової їжі проблеми з нею виникають значно частіше. Якщо після звернення до лікаря, він встановив вам діагноз «панкреатит», варто тимчасово перейти на особливу дієту. Вона дозволить зупинити розвиток запалення, а також прискорить ваше одужання. Сама дієта повинна повністю відповідати порад лікаря, так як тільки він може сказати, наскільки у вас важка форма захворювання і які продукти вам абсолютно протипоказані.

Що можна їсти при панкреатиті, не зашкодивши собі?

В першу чергу необхідно повністю виконувати поради лікаря, оскільки саме від цього залежить ваше здоров`я. При панкреатиті можна їсти такі овочі:

огірки

Якщо вони вирощені на власній грядці або в теплиці - нема проблем. Огірки на 90% складаються з води, завдяки цьому дуже легко засвоюються і значно знижують навантаження на підшлункову залозу. Крім того, існують спеціальні огіркові дієти, за допомогою яких іноді лікують від панкреатиту. Але не варто зловживати огірками, вони, як і будь-які інші продукти, корисні в міру. Не потрібно вживати в їжу привізні овочі, які можуть містити нітрати або пестициди, так як вони принесуть вам більше шкоди, ніж користі.

капуста



Ви можете вживати пекінську, цвітну, а також капусту брокколі у відварному або тушкованому вигляді. Її не слід їсти сирий або квашеної, оскільки в даному випадку капуста буде сильно дратувати слизову оболонку. Крім того, варто уникати вживання морської капусти, яка, не дивлячись на свою назву, ближче за структурою до грибів, ніж до капусти, а її переробка вимагає активної діяльності підшлункової залози.

помідори

При панкреатиті ні в якому разі не можна вживати в їжу незрілі або вирощені з використанням нітратів / пестицидів помідори. Але можна їсти добре виспевшіе, солодкі домашні помідори, краще жовті або чорні. Дуже корисно пити томатний сік, вичавлений з зрілих помідорів (ні в якому разі не вживайте помідорний сік з упаковок, так як в ньому може міститися безліч шкідливих для запаленої підшлункової речовин).

Чи можна пити при панкреатиті спиртне?



Ви, швидше за все, зацікавитесь цим питанням перед походом на будь-який урочистий захід. Підшлункова залоза - це один з органів, який страждає найбільше через негативного впливу спиртного. У ній немає ферментів, які здатні розщеплювати алкоголь, а в парі з жирною їжею спиртне може викликати гострий напад панкреатиту. Вживати алкоголь при даному захворюванні категорично заборонено. Будь-який напій з вмістом спирту буде тільки погіршувати ваше самопочуття. Після вживання даної продукції можливе виникнення вогнищ фіброзу, які свідчать вже не про запалення, а про гнитті підшлункової залози.

Які фрукти можна їсти при панкреатиті?

Не варто зловживати фруктами, особливо з твердою клітковиною. Їх вживання можна починати тільки з 10 дня ремісії. При цьому не варто їсти кислі фрукти, краще їсти полуницю або банан, так як вони не мають негативного впливу на підшлункову залозу.

З раціону варто виключити такі фрукти, як груші, яблука (особливо кислі), манго, сливи, аличу, персики і т.д. При випадковому вживанні їх в їжу необхідно відразу випити ліки, прописані вам лікарем, щоб максимально швидко зупинити їх негативний вплив. Варто врахувати, що деякі з перерахованих вище фруктів можна вживати в вареному вигляді, але попередньо слід проконсультуватися з дієтологом.

Дозволеними при панкреатиті є такі фрукти: папайя, кавун, авокадо, банани, диня, полуниця і т.д. Крім того, не можна вживати в їжу більше 1 фрукта в день, а перед вживанням його слід ретельно подрібнити.

Якщо ви хочете більше дізнатися про правильне харчування під час запалення підшлункової залози, тоді прочитайте статтю Що не можна при панкреатиті?.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!