» » » » Дієта при панкреатиті у дорослих

Дієта при панкреатиті у дорослих

Дієта при панкреатиті у дорослих

Панкреатит - це запалення підшлункової залози, яке супроводжується гострим болем і яскравою реакцією на їжу. Оскільки підшлункова залоза є частиною травного тракту, то і лікується її запалення в меншій мірі ліками і в основному за допомогою дієти. Дієта при панкреатиті у дорослих жорстка, і це не дарма: чим менше продуктів, які впливають на підшлункову залозу і вимагають її участі в травленні, їсть людина, тим швидше заліза відновиться. Отже, як лікувати панкреатит за допомогою дієти?

Починається дієта з трьох днів голодування, тільки так підшлункова залоза буде перебувати в повному спокої, а шлунковий тракт звільниться від усього, що в ньому знаходилося. Протягом цих днів необхідно пити тільки воду.

Правила і заборони дієти при панкреатиті

  • Виключити тваринний жир - свинячий і баранячий. Решта жири скоротити до 60 грамів на добу. Масло вживається холодним, щоб знизити шкоду для підшлункової залози, тому нічого не смажиться на олії, ні на вершковому, ні на рослинному. Їжа по можливості повинна бути знежирена, приготована на пару або відварна.
  • Можливо, доведеться виключити частину вуглеводних продуктів - це солодощі, цукор і мед, а також шоколад, так як він на додачу ще й має в своєму складі какао-масло.
  • Потрібно виключити копченості - ковбаси, рибу, м`ясо. Краще їх замінити вареною докторською ковбасою або відвареної курятиною.
  • Заборонено пшоняна каша, можна їсти манну, гречану і перлову.
  • Заборонені бобові, білокачанна капуста, всі види солінь і маринадів.
  • Виключити майонез і кетчуп. Для заправки салатів можна використовувати йогурт або невелику кількість рослинної олії.
  • Суп не повинен бути жирним і наваристим, - або на легкому розбавленому м`ясному бульйоні, або на овочах. Можна варити супи на вторинному бульйоні - після того, як м`ясо сварились, злити бульйон, залити м`ясо водою і далі за рецептом додавати овочі.
  • Не можна пити свіже молоко, воно використовується тільки як добавка до інших страв, наприклад, до каші.
  • Заборонено свіжий житній хліб. Краще їсти вчорашній або підсушений в тостері білий хліб, а також сухарі.
  • Скоротити кількість солі і по можливості зовсім від неї відмовитися.


Ми ознайомилися з обмеженнями, а як же виглядає сама дієта при панкреатиті у дорослих?



П`ятиразове харчування допоможе полегшити навантаження на травну систему - в день кількість калорій зберігається, а за один прийом їжі виходить менша доза. Між прийомами їжі повинно проходити близько 4 годин. П`ятим прийомом їжі ви можете розпорядитися самі в залежності від графіка вашого дня - це може бути друга вечеря або другий сніданок. При бажанні можна зробити харчування 6-разовим, але порції в ньому будуть поменше, щоб організм встигав їх перетравлювати.

Меню дієти

  • Сніданок (в 8 ранку) - манна або гречана каша на знежиреному молоці або мюслі із знежиреним йогуртом, тост з вареною ковбасою або протертими ягодами або фруктами, чай або кава без цукру.
  • Обід (12 годин) - овочевий або курячий суп з рисом або локшиною, салат зі свіжих овочів, заправлений йогуртом, відварна курка або яловичина з цвітною капустою або картоплею або парові котлети з овочами.
  • Полудень (16 годин) - мюслі із знежиреним йогуртом або тости з джемом або докторською ковбасою, свіжі фрукти і чай без цукру або морс.
  • Вечеря (20 годин) - свіжі овочі, відварене куряче м`ясо, риба або яловичина, картопля або тушковані овочі (кабачки, цвітна капуста, помідори, морква, броколі), булочка і компот.
  • Друга вечеря (22-24 години, при бажанні можна замінити на другий сніданок і злегка зрушити графік прийомів їжі) - варене яйце, сік, вівсяне печиво.

Дієта при панкреатиті у дорослих дотримується не менше року після загострення, але щоб уникнути нових загострень або ускладнень, краще дотримуватися її постійно. Основні правила - зниження кількості жиру, солі та спецій. Така дієта заодно вбереже вас від підвищення рівня холестерину в крові і допоможе схуднути.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!