» » » » Дієта при цукровому діабеті

Дієта при цукровому діабеті

Дієта при цукровому діабеті

Цукровий діабет - це ендокринне захворювання, розлад обміну речовин, яке викликане порушенням вироблення гормону інсуліну, який відповідає за переробку простих вуглеводів, зокрема цукру.

Дієта при цукровому діабеті

Дієта при цукровому діабеті необхідна в основному для інсулінозалежного типу діабету, при цьому обмежуються прості вуглеводи, для яких виробляється занадто мало інсуліну.

Виключаємо з раціону такі продукти: цукор і мед і продукти, які їх містять, цукерки, джеми, варення, морозиво, шоколад і здобна випічка та солодкі фрукти (банани, виноград, фініки і родзинки).



За даними останніх досліджень, негативно позначається на розвитку діабету велика кількість жирів в раціоні, тому жирну їжу з дієти як і солодке, краще виключити. Повністю відмовтеся від свинини, вершкового масла, сала і жирних молочних продуктів. При такому харчуванні ви заодно захистіть себе від підвищеного рівня холестерину в крові. Обмежити доведеться і жирне м`ясо, смажену їжу, ковбаси і сардельки, а також майонез і жирні сири.

Дієта при цукровому діабеті у дорослих не найсуворіша з усіх існуючих, але дотримуватися її слід уважно, тоді ви будете спокійні за своє здоров`я і зможете дозволити собі рідкісні відступу.

Ось зразкове меню:

  • Сніданок - вівсяна або гречана каша без цукру, можна додати трохи знежиреного молока, горіхи, чорнослив або курагу. Також можна їсти перлову, пшоняну і рисову каші. Як варіант - яйця, зварені некруто або омлет, але не більше двох штук в день. Зелений або чорний чай без цукру.
  • Обід - свіжі овочі нарізані або у вигляді салату з оливковою олією, легкий овочевий суп, відварне м`ясо з цвітною капустою або брокколі, рисом або гречкою, апельсин і сік або компот з шипшини і смородини.
  • Полудень - сир приблизно 100-200 грам, але не сирна маса. Можна додати до нього ягоди або фрукти наприклад яблука або апельсини. Можна приготувати сир у вигляді запіканки або пудингу.
  • Вечеря рагу з курки і овочів (тушковані капуста, томати, перець, кабачки, цвітна капуста і морква, свіжа зелень, листовий салат і свіжі овочі, пара шматочків хліба з висівками, яблуко, чай. Як варіант, відварна або парова риба з рисом або гречкою.

Ви можете ввести другий сніданок, якщо вам так зручніше по режиму, він може складатися з фруктів, горіхів, соку та бутербродів із зернового хліба з курячим філе або скибочками відвареного м`яса. Також за бажанням ви можете включати в дієту спеціальні діабетичні продукти: в каші додавати спеціальне варення на сахарозаменителях, на десерт є діабетичні цукерки і шоколад.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!