Дієта при псоріазі

Дієта при псоріазі

Псоріаз - захворювання шкіри, у вигляді висипань, яке відносять до числа психосоматичних захворювань, пов`язаних з психологічними факторами - через стрес псоріаз може посилюватися. Воно пов`язане з імунітетом і обміном речовин. При цьому, у хворих на псоріаз, нерідко спостерігаються алергії і чутливість в різних продуктів. Тому, щоб уникнути загострень буде корисно ввести особливий режим харчування.



Дієта при псоріазі виключає групи продуктів, складні для засвоєння. Харчування при псоріазі має бути різноманітним, простим і містити велику кількість вітамінів.

Дієта при псоріазі основні правила

  • Виключити дуже жирне, продукти з великим вмістом білка, вуглеводів і холестерину. Відмовитися від копченостей, жирної свинини, сала, яйця і субпродукти, цибуля, часник і хрін, зменшити кількість вершкового масла, спиртного. Обмежити все занадто гостре, кисле, жирне, солоне і солодке.
  • Виключити на час лікування варто і продукти містять червоний пігмент (природний барвник) - помідори і його похідні, червоний перець чилі і болгарський, ягоди і фрукти червоного кольору.
  • Така жорстка дієта прописується для хворих з будь-яким видом псоріазу та виключає майже всі групи алергенів, в разі, якщо при порушенні дієти, реакції на продукт не спостерігається, його можна повернути в раціон.

Що ж можна їсти при псоріазі

  • Каші на воді, наприклад вівсяну або гречану. До неї можна додати свіжі фрукти.
  • Свіжі овочі в різних видах - рагу, овочі на пару, супи. Кількість свіжих овочів рекомендується збільшити, щодо звичайного раціону, по-перше вони багаті клітковиною, по-друге вітамінами.
  • Чи не жирне м`ясо - куряче, нежирна телятина і яловичина, кролик і індичка. М`ясо краще готувати відварне, на пару, тушковане або запечене у власному соку. Хорошим варіантом може стати нежирний фарш, з нього можна зробити котлети, тефтелі або запіканку.
  • Суп - легкі супи на овочевому, грибному або курячому бульйоні.
  • Крупи - гречана, пшоняна, рис. Краще використовувати їх в якості гарніру, замість макаронів або картоплі, так як вони містять вуглеводи, які не рекомендовані при такій дієті.
  • Фрукти - знову ж велика кількість свіжих фруктів, багатих на вітаміни. Можна вживати у вигляді фруктових салатів, компотів і запечені (яблука, банани).
  • Риба - свіжа річкова НЕ жирних сортів. Найкраще варена, запечена або тушкована. Рибу можливо злегка підсмажити або можна готувати у фользі.
  • Чай зелений, або не міцний чорний, також компоти зі світлих фруктів, родзинок, кураги, чорносливу, яблук, а також вода.

Дієта при псоріазі - меню



Таким чином можна скласти зразкове меню на день з урахуванням чотирьох разового харчування.

  • Сніданок - рисова, гарбузова або вівсяна каша на воді з сухофруктами, свіжі фрукти, чай.
  • Обід - нарізка з свіжих овочів, курячий суп з рисом, тефтелі з гречаної або пшоняною кашею, компот, фрукти.
  • Полудень - вівсяне печиво з компотом і свіжі фрукти.
  • Вечеря - свіжі овочі, рагу з кролика з овочами, або риба з рисом, фруктовий салат, чай.

Отже, дієта при псоріазі досить жорстка, дане меню приблизно, якщо у вас абсолютно точно немає реакцій на будь-які продукти, які не вказані в ньому, з дозволу лікаря їх можна включити в вашу дієту. Основні принципи дієти: чи не перенапружуйте свій шлунок складними для засвоєння продуктами: жирним, гострим, солоним, сладкім- уникайте стимулюючих речовин алкоголь, сигарети, кава-їжте більше свіжих овочів і фруктів, їжте продукти, багаті клетчаткой- уникайте сильних алергенів. Не порушуйте дієту відразу по безлічі пунктів, інакше неможливо буде визначити, що спровокувало погіршення стану, якщо воно відбудеться. І головне, поменше нервуйте і переживайте. Бережіть себе і свій організм.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!