» » » » Дієта при жовчнокам'яній хворобі

Дієта при жовчнокам'яній хворобі

Дієта при жовчнокам`яній хворобі

Що таке жовчнокам`яна хвороба? Камені утворюються в жовчному міхурі і жовчних протоках. Головна причина утворення каменів - це холестерин і інші продукти жовчі, наприклад, солі. В результаті неправильного обміну речовин холестерин має властивість осідати. Ще один фактор утворення каменів - це інфекції жовчних шляхів, застій жовчі і зміна хімічного складу жовчі.

Щоб подолати цю хворобу, то потрібно дотримуватися дієти, яка передбачає раціон харчування, що містить мінімальну частку холестерину. Наше завдання при жовчнокам`яній хворобі - відрегулювати холестериновий обмін. Енергетична цінність їжі повинна бути зменшена за рахунок вуглеводів і жирів. Перед вами продукти, що містять велику кількість холестерину, від них потрібно відмовитися: яєчний жовток, печінка, жирні м`ясо та риба, баранячий і яловичий жири, свиняче сало і багато іншого.

Головна зброя в боротьбі з холестерином - це солі магнію. Дієтологи рекомендують вживати продукти, які містять велику кількість солей магнію. Наприклад, крупи гречки і вівсянки, абрикоси. Потрібно підтримувати холестерин, який міститься в жовчі, розчиненим для дотримання дієти при жовчнокам`яній хворобі. Для цього необхідно підняти рівень лугу в жовчі. Дієтологи рекомендують рослинні продукти і мінеральні лужні води, такі як, Боржомі, Лужанська і так далі. Також необхідно вживати продукти, які багаті лецитином, наприклад, вершкове масло, вершки, сметана. Овочі також необхідні для вживання при жовчнокам`яній хворобі. Основні види страв - це відварні, запечені, парові.



Отже, перед вами приблизна дієта при жовчнокам`яній хворобі:

Дієта при жовчнокам`яній хворобі:

Склад: 100 г білків, 70г жирів, 450-500г вуглеводів, 8-10г солей, 2л і більше рідини.



Харчуватися необхідно 6 разів на день.

Під час кожного прийому їжі рекомендують вживати білий хліб (300г), цукор (30г) і вершкове масло (10г). Також слід пити мінеральні води без газу під час кожного прийому їжі.

  • Перший сніданок: пудинг з сиру без цукру (130г), розсипчаста гречана каша (160г) з рослинним маслом (10г), чай з молоком (1 ст).
  • Другий сніданок: свіже яблуко.
  • Обід: Вегетаріанський борщ на рослинному маслі (400г), відварене м`ясо під молочним соусом (55г), тушкована морквина на рослинній олії (15г), компот з фруктів.
  • Полудень: відвар шипшини.
  • Вечеря: відварна риба під молочним соусом (85г), овочеве рагу на рослинній олії (200г), чаї.
  • На ніч: кефір (1 ст)

Це приблизна дієта при жовчно-кам`яній хворобі, яка допоможе вам розчинити камені в жовчі.

Ось, що рекомендується в якості основних продуктів харчування під час жовчнокам`яної хвороби:

  • Черствий білий і сірий хліб.
  • Вегетаріанські супи на круп`яних відварах, молочні супи, фруктові супи.
  • М`ясо і риба повинні бути нежирних сортів, наприклад, варені або запечені страви. Як рибних страв можна використовувати тріску або вимочену оселедець. Ліпотропні речовини, які містяться в м`ясі цих видів риб допомагають краще перетравлювати жири.
  • Зелень і овочі можна вживати в їжу в будь-якому вигляді, крім смажених. Найкорисніші продукти - це морква, диня, кавуни, гарбуз.
  • Солодощі, що рекомендуються при жовчнокам`яній хворобі - пастила, мармелад, варення і мед.
  • Також рекомендують макаронні вироби і крупи. Найкращі крупи для харчування при каменях в жовчі - це вівсяна, гречана, рисова і манна. Ліпотропні речовини містяться в вівсяних і гречаних крупах.
  • Особливо рекомендують до вживання сир. Він є джерелом повноцінного тваринного білка. Цей білок має властивість легко перетравлюватися, тому що містить ліпотропних фактор холін.
  • Сметану рекомендують вживати знежирену і в невеликій кількості.
  • Дозволено вершкове масло, оливкова і соняшникову олії.

Якщо ви задумали зробити спробу дотримуватися дієти, то обов`язково проконсультуйтеся з лікарем, який вам підкаже, що краще вживати, орієнтуючись на ваш організм.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!