Як набрати вагу підлітку?

Через швидке зростання підлітки часто стикаються з проблемою нестачі ваги - кістки ростуть швидко, а маса тіла не встигає за ними. Щоб уникнути проблем зі здоров`ям і забезпечити організм необхідними ресурсами, багатьом підліткам необхідно набирати вагу. Особливо спортсменам, адже до змагань часто потрібно відповідати стандартам, ваговим категоріям та й просто бути в хорошій формі.

Існує спеціальна дієта для набору ваги, яка може підказати, як набрати вагу підлітку, але не всім вона підходить, так як орієнтована на дорослих, а їх обмінні процеси набагато повільніше, ніж у підлітків.

Основою того, як набрати вагу підлітку, є білкова дієта. У звичайному раціоні ми збільшуємо калорійність, додаючи білок (м`ясо, молоко, сметана, вершкове масло, яйця) і вводимо додаткові прийоми їжі і перекушування. Щоб не заробити захворювання шлунка, весь денний обсяг їжі краще розділити на 5-6 невеликих прийомів. Оскільки обмін речовин в організмі підлітка прискорений, необхідно підтримувати баланс білків, жирів і вуглеводів, і підлітку, який хоче набрати вагу, не тільки можна, а й потрібно регулярно їсти солодке.

Дієта для набору ваги

Це меню підкаже, як швидко набрати вагу підлітку.

сніданок



Сніданок - каша на молоці з вершковим маслом і сухофруктами або варенням + бутерброди з маслом, сиром чи ковбасою + апельсин, банан або яблуко + чай з цукром, какао або кави з молоком або вершками.

Другий сніданок - йогурт, краще солодкий, фруктовий + бутерброди, обов`язково з маслом, сиром, шинкою або ковбасою на вибір + солодкий фруктовий сік, компот або молоко. Як варіант, кукурудзяні пластівці або мюслі з молоком або йогуртом + банан. Другий сніданок не повинен бути дуже щільним, але в ньому повинна бути певна частка калорій, виділених на день.

обід



На обід - обов`язково наваристий м`ясний суп (щи, борщ, гороховий) + на друге макарони (додавайте в них сир для підвищення калорійності) з котлетою або смаженою рибою + салат зі свіжих овочів (дуже важливі вітаміни, тому бажано регулярно їсти зелень і свіжі овочі ), заправляти його краще майонезом або сметаною, а не рослинним маслом + на третє - склянку соку, компот або чай + шоколад або булочка на десерт.

Полудень

Полудень, в порівнянні з іншими прийомами їжі, досить легкий: стакан молока з печивом або фруктовий салат з йогуртом, бананами і ківі (інші фрукти виберіть самі, ці повинні бути присутніми у фруктовому салаті через калорійності і вітамінів) або салат зі свіжих овочів, заправлений майонезом або сметаною з додаванням сиру. Як набрати вагу підлітку, збільшуючи калорійність? У салат можна додавати авокадо, він є калорійним і значно підвищує поживність страв, що не обтяжуючи його.

вечеря

Вечеря може бути легким або грунтовним в залежності від часу доби. На ніч краще не наїдатися, а якщо засиджуєтеся допозна, можна додати ще один перекус після вечері. Варіанти вечері: рис або пюре з м`ясом (гуляш, бефстроганов, смажена курка) + сік, молоко або чай + булочка або шоколад. Варіант легше: солодка каша з цукатами або горіхами + бутерброд з сиром чи ковбасою і маслом + чай, сік або молоко.

Вечірній перекус вводиться додатково, якщо за день не набрана калорійність продуктів або день проведено дуже активно, і набрані калорії скинуті, або якщо засиджуєтеся допозна і потрібна ще енергія. Найчастіше це молоко або кефір з печивом, можливий сік з бутербродом або булочкою.

Ця дієта підкаже вам, як швидко набрати вагу підлітку, але ви можете її варіювати або просто додати основні інгредієнти з неї в звичайний раціон, збільшуючи його калорійність. Система харчування, в основі якої білкові продукти, допоможе набрати вагу дівчині або юнакові без накопичення жирів, а також позитивно вплине на розвивається тіло. Важливо пам`ятати, що організм підлітка тільки формується, внутрішні органи ростуть слідом за кістками, йому необхідні вітаміни і мікроелементи. Кальцій - для зміцнення кісток, калій і магній - для серця, тому дієту краще супроводжувати вітамінами, наприклад, вітамінним комплексом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!