» » » Як їсти паличками?

Як їсти паличками?

Як їсти паличками?
Як їсти паличками?

Традиції використання паличок для їжі йдуть глибоко в древню історію Японії та Китаю, пізніше від них ці прилади перейняли в`єтнамці і корейці, проте в кожній країні палички трохи розрізняються зовні. При цьому техніка використання в принципі нічим не відрізняється.

Палички для їжі в різних країнах

Японія

Японські палички називаються «хасі» і діляться на чоловічі і жіночі. Відрізняються вони довжиною і забарвленням. Зазвичай чоловічі палички більш стриманих темних тонів, а жіночі світліше і коротше. В Японії чоловіки, на відміну від жінок, вони будуть їсти його традиційні суші руками, однак здавна представники класу вельмож не дозволяли собі такого послаблення, так як це могло стати причиною псування дорогих кімоно гейш.

Традиційні японські палички виготовляли з дерева, найчастіше для цього брали сосну, кипарис, вишню, різні породи сандалового дерева. У багатих будинках перш палички могли бути інкрустовані дорогоцінним та напівдорогоцінним камінням, вони були багаторазовими, і їх по праву можна називати творами мистецтва.

Сьогодні палички найчастіше є одноразовими (в ресторанах Японії їх подають не розпиляними до кінця - це вважається ознакою того, що раніше їх не використовували). Називають вони «варібасі» - ламати палички.



Перетин у японських паличок зазвичай круглий або квадратний. У японській культурі не прийнято класти прилади на тарілку, тому разом з ними подається спеціальна підставка «Хасиоки», на яку палички кладуть гострими кінцями вліво. Якщо ви покладете палички паралельно індивідуальної тарілці, це буде означати, що ви закінчили трапезу.

Китай

У Китаї паличками користувалися ще до нашої ери, однак робити це могли тільки імператор і люди, наближені до нього. На відміну від японських, китайські палички довші і з більш тупими кінцями. Називаються вони «куайцзи». Раніше палички виготовлялися з бамбука, що і відбилося на їх назві. Дорогі палички робили зі слонової кістки.



Залежно від провінції палички можуть відрізнятися перетином: воно може бути квадратним, круглим, овальним. Бувають навіть плоскі китайські палички. Виготовлені з дерева палички зазвичай лакують або фарбують і покривають розписом. Виглядають вони при цьому чудово.

Корея

Корейські палички звуться «чоккарак», виготовлені вони з металу. Вони дуже тонкі й довгі. Раніше їх виготовляли з латуні, сьогодні найчастіше їх роблять зі сталі. З їх допомогою корейці легко захоплюють навіть кілька зерен рису і спритно відправляють їх в рот.

В`єтнам

У В`єтнамі паличками стали користуватися приблизно в 12 столітті. Вони зазвичай конічної форми. Виготовляються з бамбука- як і в Японії, подають до паличок спеціальні підставки. В`єтнамці набирають рис з великого загального блюда, потім з`єднують його з шматочками м`яса або риби, сервірованими на окремій тарілці, потім опускають в соус і лише після цього кладуть до себе на тарілку. З цієї причини за столом не прийнято є з чужими людьми, адже практично весь посуд на столі є спільною.

Як правильно їсти паличками

Про те, як тримати палички в руці і захоплювати ними шматочки їжі, прочитайте в нашій статті Як правильно тримати китайські палички для суші.

А ось кілька правил етикету, вони особливо вам знадобляться, якщо ви опинитеся в Японії або Китаї:

  • У цих країнах не прийнято яскраво висловлювати свої емоції, тому за столом важливо повністю зосередитися на їжі, смакуючи страви.
  • Суші кладуть в соус з боку риби, вмочати рис в тарілочку з соусом вважається поганим тоном.
  • Шматок їжі вибирайте заздалегідь: то, чого торкнулася ваша паличка, потрібно відправляти в рот.
  • Не можна облизувати палички або просто тримати їх у роті.
  • Не варто пересувати посуд паличками, беріть її тільки руками.
  • Не потрібно обманювати паличками їжу або встромляти їх в рис. Це сприймається жителями східних країн вельми негативно.

Ознайомтеся також з нашою статтею Як їсти суші, щоб більше дізнатися про традиції японської та китайської столового етикету.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!