» » » Як чистити оселедець?

Як чистити оселедець?

Як чистити оселедець?
Як чистити оселедець?

Існує величезна кількість рецептів страв з оселедця. Вона однаково хороша як самостійну страву, так і в якості компонента різних салатів і рибних рулетів. Однак не всі господині вміють правильно очищати її від численних кісток, що псують все задоволення від поїдання цієї риби.

Як чистити оселедець?



Для того щоб швидко і без зайвих нервів почистити оселедець знадобляться:

  • дошка для нарізання-чистити оселедець
  • гострий філейний ніж;
  • паперові рушники або чистий папір;
  • серветки;
  • пакет для відходів.

обробний процес

  1. Насамперед слід підготувати поле діяльності. На кухонну дошку слід розкласти кілька шарів паперу, яка буде вбирати жир і полегшить згодом збір відходів і мийку столу. Відразу слід зазначити, що старі газети для цієї мети абсолютно не підходять, так як друкарська фарба містить свинець, чистити оселедецьякий досить отруйний. Ідеальним варіантом будуть рушники, розкладені в кілька шарів. Або ж, на худий кінець, згодиться пара чистих аркушів паперу для принтера.
  2. Сам процес оброблення починають з того, що добре наточеним ножем відрізають голову оселедця. Існують варіанти оброблення, в яких описується, як чистити оселедець з головою і видаляти її в останню чергу, однак найкраще себе зарекомендував саме цей спосіб.
  3. Потім видаляємо грудні плавці і двома надрізами відокремлюємо смужку черевця. За допомогою ножа і серветок ретельно вичищаємо нутрощі. чистити оселедецьЯкщо оселедець попалося з ікрою, то її слід акуратно відокремити від нутрощів, порізати невеликими шматочками і викласти на тарілку. До речі, риба з ікрою найчастіше виявляється більш смачною і в ній менше кісток, ніж в оселедця з молочком.
  4. Далі розсікає ножем шкірку у напрямку від голови до хвоста, обходячи спинний плавник з двох сторін. Ніж при цьому можна тримати ріжучим краєм вгору для більш рівного надрізу.
  5. Далі приступаємо до видалення шкурки - її слід акуратно підчепити ножем в районі голови, і міцно тримаючи пальцями стягувати у напрямку до хвоста. Тягнути треба трохи під кутом, стягуючи шкурку як панчоха.чистити оселедець
  6. Після того, як шкіра буде знята, видаліть спинний і анальний плавники.
  7. Потім приступаємо до найвідповідальнішого етапу - вилучення хребта і ребер. Пальцями слід розділити м`якоть на спині до хребта. Якщо оселедець була свіжою, то вона буде поділятися на дві акуратні частини, а не перетворюватися на неапетитну кашку.
  8. Правильно чистити оселедець, відокремлюючи філе від кісток, слід без допомоги ножа, користуючись тільки руками. Для цього, по напрямку від хвоста до голови проводять великим пальцем уздовж хребта, розділяючи рибу на чистити оселедецьполовинки. Таким же способом витягують хребет.
  9. В кінці залишиться лише видалити ребра з отриманих шматочків філе. Це можна зробити, якщо перегнути пластинку і витягнути кісточки пальцями. Хоча деякі господині використовують для цих цілей пінцет.
  10. Почищену від шкіри і кісток тушку слід обробити на маленькі порційні шматочки. Для цього рибу нарізати краще злегка під кутом, що допомагає виявити залишилися кісточки. Частини перед головою і хвостом краще викинути, так як в них знаходиться маса дрібних кісток, які дуже складно витягувати.


Детальніше про нарізку оселедця ви можете дізнатися з нашої статті Як обробити оселедець. А в статті Як приготувати оселедець знайдеться маса цікавих рецептів страв з цієї смачної риби.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!