Як приготувати сметану?

Як приготувати сметану?

Сметана, по частоті вживання, в російській і українській кухні займає, безумовно, перше місце серед усіх молочних продуктів. Вона однаково хороша як в свіжому вигляді, як смачною добавки до млинців, оладок і сирників, так і у вигляді основного компонента соусів для гасіння грибів, печінки і м`яса. А, хіба можна уявити собі наваристий український борщ або російську окрошку без гарної ложки густої сметани? Звичайно ж ні!

Зараз на магазинних полицях в молочних відділах від всіляких баночок і коробочок зі сметаною просто рябить в очах. Виробники на перебій пропонують сметану будь жирності і всіляких торгових марок. Але, якщо весь цей величезний асортимент вас не влаштовує і хочеться неодмінно домашньої сметани, можна звичайно спробувати зробити її самому. Нічого особливо складного в тому, як приготувати сметану, немає. Достатньо лише знати деякі кулінарні хитрощі.

Способи приготування сметани

Почнемо з того, що сметана - молочнокислий продукт. Тому для її приготування вам, природно, знадобиться молоко. Тільки молоко повинно бути обов`язково натуральним коров`ячим, свіжонадоєне, від сільської корівки, бажано літній, великий жирності. Магазинне молоко, пастеризоване або стерилізоване, для цих цілей абсолютно не придатне. Воно може не скисати місяцями через термообробки і містяться в ньому консервантів. Молока потрібно багато, не менше трьох літрів, інакше сметани вийде так мало, що і розкуштувати не вдасться.



Найпростіший спосіб того, як приготувати домашню сметану, здавна використовувався в селах. Молоко треба залишити в приміщенні на скисання на 2-3 дня. Можна додати в нього в якості закваски ложку сметани або «живого» йогурту. Вершки, як легша фракція молока, піднімуться на поверхню і скиснуть. Коли кисле молоко буде готова, то на її поверхні буде шапочка зі сметани, яку треба акуратно зняти і залишити в холодильнику на один-два дні для дозрівання.

Іншим способом сметану готують у великих селянських господарствах, де є багато корів. При великих удоях вже економічно вигідно придбати сепаратор, і виготовляти домашні вершки жирністю 30-40%. Якщо у вас є такі вершки (обов`язково домашні, з-під сепаратора!), Прогрійте їх на водяній бані до 50 * С, злийте в простерилізованих скляну банку, злегка остудіть і додайте в якості закваски пару ложок хорошою сметани. Укутайте банку з вершками і витримайте в теплі 12 годин. Потім приберіть банку в холодильник, і через добу можете насолоджуватися смачною сметаною власного приготування.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!