» » Як зробити шпаргалку?

Як зробити шпаргалку?

Вічний студентський питання - як клеїти дурня весь семестр, і при цьому не облажався на іспиті? Варіант «швиденько все вивчити» не розглядається, бо це не завжди реально, доцільно і доступно. Більшість з нас вважає за краще підійти до цього питання з іншого боку, напередодні контрольних судорожно досліджуючи тему, як зробити шпаргалку. Благо багаторічний досвід і сучасні досягнення можуть запропонувати безліч варіантів.

Отже, як же можна зробити шпаргалку? Способів існує маса, є навіть особливі класифікації - в залежності від ваших потреб і можливостей. Для початку зрозуміємо: викладач - така ж людина, нерідко набагато розумніші, досвідченіші і наглядові студента, і він уже точно знає, як зробити непомітну шпаргалку - в більшості випадків ваша шпаргалка на іспит або на контрольну буде їм помічена дуже скоро, а от повідомить він про свою поінформованість чи ні - це вже питання вашого особистого везіння, його настрою і ставлення до вас. Так що в ідеалі, навіть якщо ви зумієте зробити хорошу шпаргалку, подбайте заздалегідь про прихильність викладача або, принаймні, його нейтралітет до вас.

Крім того, створення гарної шпаргалки і успішне її застосування вимагає виконання низки рекомендацій. Перш за все - хоча б на цьому етапі не полінуйтеся, зробіть шпори самі - так в них буде простіше оріентіроваться- фіксуйте тільки головну інформацію - дати, числа і формули, «вода» тут недопустіма- структуруйте відповіді в зрозумілій для вас самих системі- використовуйте шпаргалку , тільки коли зовсім не знаєте відповідь - ні до чого зайві ризики.



У кожного школяра є своя думка про те, як зробити шпаргалку на ЄДІ, так само, як і у студента знайдуться способи зробити невидиму шпаргалку для іспиту. Спробуємо уніфікувати ці знання, згадавши найдієвіші способи непомітно зробити шпаргалку.

Умовно шпаргалки можна розділити на три види:

  • Паперово-чорнильні - Найпоширеніші шпаргалки, якими користувалися ще наші батьки. До них відносяться власне шпаргалки - їх можна написати дрібним шрифтом від руки або зробити шпаргалку в Word шрифтом близько 5 пт і роздрукувати, а також бомби - особливий тип «готової» шпаргалки, коли текст відповіді пишеться на заздалегідь підготовленому листку і в процесі підготовки підміняється. У застосуванні цих шпаргалок використовуються «шпигунський» і «нахабний» методи.


У першому випадку потрібно подбати про те, щоб непомітно сховати листочок і виключити можливість його виявлення преподом - в цій справі допоможуть кишені, підкладки, пояси, манжети, напульсники, шкарпетки, взуття. Дослідним шляхом встановлено, що в шкарпетки комфортно вставляються до 50 згорнутих гармошкою шпаргалок. При створенні таких шпаргалок варто розробити систему розташування відповідей - важливо запам`ятати, де що лежить, щоб швидко і легко знайти потрібне.

«Нахабний» метод полягає в тому, щоб видати шпаргалку або заздалегідь підготовлену бомбу за безневинний предмет - чернетка, пенал, лінійку, пляшечку з валеріаною або пляшку з водою, - і таким чином спокійно розташувати його перед собою, не приховуючи від учителя.

Бомби готуються заздалегідь і є повноформатні листи з відповідями, нібито «тільки що написаними» в ході іспиту - ніяких принтерів, тільки ручки. Буває, що на іспит навіть для чернеток видається особлива папір - тоді варто постаратися добути її попередньо (якщо такої можливості немає - бомби не для вас, шукайте інший варіант). Якщо допускається використання своєї паперу - пишіть сміливо. Досвід показує, що в такому випадку краще брати листочки формату А5 (половина А4) - їх простіше згорнути й сховати, не буде таких застрягання, як у випадку з зошитових листком. Ховати зручно під піджак або в великі кишені джинсів.

  • Електронно-девайсовие шпаргалки набувають все більшого поширення, сюди відносяться аудіо підказки та візуальні шпаргалки. Спосіб з навушником зручніше використовувати дівчатам - під волоссям його складно помітити, і якщо що завжди можна замаскувати. Тут знадобиться товариш з підручником і телефоном, який буде зачитувати відповідь (номер або формулювання питання можна передати в СМС, нашептати по Hands free). Читання з екрану мобільного можливо тільки при лояльності викладача - як не ховай, телефон зазвичай помітний. Якщо хід іспиту допускає використання калькулятора - це чудовий привід скористатися телефоном.
  • натільні шпори, як зрозуміло з назви, виділяються в окрему групу на основі їх розташування. Можна списати руки під рукавами і ноги під спідницею в надії на скромність викладача, а останнім часом нерідко пишуть необхідні відомості гелієвої ручкою на нігтях. Сучасний дизайн одягу дозволяє без особливого збитку для іміджу зробити джинси або футболку з підказками - навряд чи вчитель стане уважно вчитуватися в написи на вашому одязі, а старенька річ, яку не жаль розписати все тієї ж гелієвої ручкою, знайдеться у кожного. З рідкісних крайніх випадків були помічені списані бинти і гіпси на реальних чи вигаданих пошкодженнях, широкі браслети і кільця, наручний годинник з «підправлені» циферблатами.

Зрозуміло, існує ще море варіантів оформлення шпаргалок, і все описати неможливо. Винаходьте, творите, вирішуйте - і удача буде на вашому боці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!