» » » Чим живе відрізняється від неживого?

Чим живе відрізняється від неживого?

Чим живе відрізняється від неживого?

Починаючи з перших днів існування людини розумної, це питання - "що ж таке життя?", Викликає бурхливі дискусії. Релігійні вчителі, філософи, гуманісти, а в наш час, психологи і фізіологи - все намагалися, або намагаються дати визначення, ніж живе відрізняється від неживого? Спробуємо це зробити і ми.

ознаки живого

Найсильніше відміну, яке кидається в очі - життя, це активна форма існування матерії. Однак, тут не все так просто. Матерія може проявляти фізичну (наприклад, в вашому комп`ютері зараз відбувається безліч електричних процесів), а також хімічну активність (так поводиться цукор в чашці гарячого чаю - він потроху переходить з однієї форми в іншу). Але, звичайно ж, ніхто не візьме на себе сміливість назвати комп`ютер, або чашку з чаєм живими істотами!

Отже, життя це не тільки рух, або перетворення. Живе - це ВИЩА форма існування матерії, що перевершує її фізичну і хімічну форми. Відмінною особливістю живого є його можливість до самовідтворення за деякою заданою програмою. Програма ця, або інструкція поміщена в генетичному коді - важливому атрибуті, який є ТІЛЬКИ у живих істот. Звідси перший висновок - життя обов`язково повинна мати можливість передавати спадкову інформацію, повинна мати генетичний код. Живих істот без такого коду на Землі поки виявити не вдавалося.



Другий важливий ознака живого - гомеостаз, тобто здатність організму зберігати свій внутрішній стан. Наприклад, якщо закопати в землю стовп і залишити його без нагляду на деякий час - він швидко постаріє, а може і впаде. Ця матерія нежива, і підпорядковується так званому "Другому закону термодинаміки", згідно з яким вся матерія прагне до первинного хаосу. Але з живою матерією справа йде зовсім інакше. Якщо поруч з нашим стовпом посадити дерево - через деякий час, воно не те щоб постаріє, а зовсім навпаки. Без будь-якого втручання з нашого боку воно почне рости і буде робити це впродовж багатьох років! Наприклад, деякі види дерев живуть більше 3000 років, і сьогодні існують (живі!) Їх екземпляри, які бачили будівництво грецького Парфенону. І якщо останній перетворився на руїни, то ці рослини почувають себе прекрасно і до цього дня. Це дуже добре демонструє різницю - чим живе відрізняється від неживого.

Слід зазначити, що є на нашій планеті істоти, які важко віднести до живої, або неживої природи. Це - віруси. У нормальних умовах (перебуваючи в грунті, або воді) вони не виявляють жодних ознак життя - вони не діляться, не намагаються зберегти свій гомеостаз. Тобто поводяться як будь-яка високоорганізована, але мертва матерія (наприклад, кристал, або сніжинка). Однак, як тільки вони потрапляють всередину живої клітини - вони тут же оживають, і вбудовують свій генетичний код в програму клітини (саме тому шкідливі комп`ютерні програми теж називають "вірусами" - механізм дії дуже схожий). Тому, між біологами до сих пір не вщухають суперечки - куди ж віднести віруси - до живого, або неживому?

Сподіваємося, наше маленьке дослідження було вам цікаво!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!