» » » Як зрозуміти життя?

Як зрозуміти життя?

Як зрозуміти життя?

Протягом життя, кожен з нас обов`язково приходить до одного і того ж відповіді на це питання, як зрозуміти сенс життя? Коли це осяяння відбудеться? У глибокій чи старості, або в зрілому віці, коли ти ще молодий і повний сил і здатний застосувати отримане знання на практиці. Чим раніше - тим, зрозуміло краще.

Хто ми

Як тільки людина навчилася передавати інформацію своїм нащадкам за допомогою писемності, найперше, що він записав - це відповіді на вічні питання: хто ми, навіщо ми живемо і як зрозуміти життя. Але без певного рівня знань: про себе, про навколишній світ, ці відповіді не приносять користі.

Хто ми? Біологічно, ми люди, по суті своїй - тварини, ссавці, вищі примати. Як у будь-якого живого організму, у людини зберігається прагнення реалізовувати чотири основні, базові, потреби. Перерахуємо їх у послідовності важливості для людського життя:

  • Потреба в харчуванні;
  • Потреба в теплі (в безпеці);
  • Потреба в розмноженні;
  • Потреба в домінуванні.

Саме в такій послідовності людина прагне їх задовольняти, все своє життя. Якщо нам холодно, і ми хочемо їсти - ми точно не будемо хотіти сексу. І вже точно нам буде все одно, як прокоментували нашу фотографію в контакті.



Перший і найважливіший сенс життя - постійно задовольняти всі чотири наші базові потреби. Зазвичай до міркувань про безглуздість нашого існування ми приходимо, коли перші три потреби ми задовольнили, а в четвертій щось не вийшло. У цьому і тільки в цьому випадку людина схильна до депресій і самобичування. Так як з першими трьома все зрозуміло, як їх задовольняти, давайте докладно зупинимося на четвертій - потреби домінувати.

Людина - виключно соціальна істота. Опинившись на самоті, людина дуже швидко сходить з розуму і гине. Нам життєво необхідне спілкування, для того щоб отримувати щоденну порцію визнання власної винятковості. Ось такий невеликий парадокс. Усвідомлення власної унікальності і переваги над іншими людьми - це і є потреба в домінуванні. Виникла вона за мільйони років еволюції, завдяки, все того ж закону еволюції - потомство залишить тільки кращий.



Тому, простіше кажучи, потреба домінувати - це стати «самим-самим кращим» в будь-якій діяльності. Тим більше що в сучасному світі вона дуже обширна. Фізична, розумова, творча, будь-який вид діяльності, в якому поряд з вами не зможе зрівнятися ніхто. Це гарантує вам заробляння грошей, а гроші - в свою чергу, гарантують вам задоволення перших трьох базових потреб.

Хто зрозумів життя - той не поспішає

Тут дуже важливо розуміти, що самі по собі, гроші не є сенсом життя. Сенс, як ми говорили вище - стати «самим-самим». І доводити це необхідно щодня. Другий, фундаментальний механізм нашого існування, після необхідності задоволення базових потреб, це той шлях перетворення в «самого-самого». Усе наше життя нас ведуть вперед тільки чотири емоції:

  • інтерес
  • радість
  • гнів
  • страх

Тільки щоденні емоції інтересу та радості роблять людину щасливою. Тому не можна один раз піднятися на Еверест, а потім сподіватися, що все життя будеш відчувати радість від однієї перемоги. Інтерес викликає тільки улюблена справа (улюблене - це те, яке найкраще виходить), а радість викликає тільки стан перемоги (в тому числі, наприклад, перемоги в любові).

Гнів є найсильнішою емоцією, вона використовується людиною для досягнення перемоги за всяку ціну. Якщо страх сильніше гніву - це говорить про ваш неправильний розвиток. Страх і біль - це всього лише маленький обмежувач, що оберігає наше життя від необдуманих експериментів (щоб ми не сунули руки в вогонь або не ходили по краю прірви). Гнів розвинений сильніше, тому що якщо раптом тварина виявляється в центрі лісової пожежі, його НЕ паралізує страх, щоб воно покірно згоріло, а захльостує гнів і воно біжить крізь вогонь не відчуваючи болю.

Тому, щоб зрозуміти відповідь на питання - як зрозуміти сенс життя, потрібно просто-напросто відповісти собі на інші питання: «як я можу зробити так, щоб відчувати емоції інтересу та радості кожен день?», «Що виходить у мене найкраще і доставляє мені ці емоції? ». І зрозумівши, який рід діяльності вам підходить за цим параметром - просто займатися ним. Це і є життя. Її сенс - в щастя.

А щастя - воно не в кінці шляху. Щастя - це і є шлях.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!