» » » Як визначити потреби?

Як визначити потреби?

Як визначити потреби?

Щоб визначити власні потреби, для початку доведеться розібратися, якими вони бувають взагалі. Психологи в різний час намагалися класифікувати людські потреби, однією з найбільш вдалих спроб вважається теорія «Піраміди», сформована в 50-60-х роках 20 століття американським психологом А. Маслоу.

піраміда потреб

На нижній сходинці, так званої, піраміди знаходяться вітальні потреби. Ці потреби народжуються разом з людиною. З першої хвилини життя з`являється необхідність дихати, їсти, пити, спати. Саме завдяки цим потребам забезпечується нормальне функціонування організму дитини, і у нього по суті немає вибору, задовольняти їх чи ні, так як це закладено в безумовні рефлекси.

Після їх задоволення у людини з`являються нові потреби, які полягають в прагненні до безпеки. Таким чином, отримавши їжу і виспавшись, людина намагається знайти таке місце, в якому йому буде комфортно. І навпаки, голодний, який відчуває спрагу людина нехтує інстинктом самозбереження, для того, щоб задовольнити більш необхідні потреби.

Наступною сходинкою в піраміді вважається потреба в приналежності: відчутті себе частиною будь-якої системи, соціуму. Після чого человекстремітся не просто належати, але і виділятися серед свого оточення, досягти поваги і успіху в будь-якій сфері. Починає проявлятися дана потреба у віці 11-15 років, коли підліток, з одного боку, намагається долучитися до якої-небудь групи, а з іншого - максимально виділятися в ній.



Вершину піраміди вінчає потреба в самореалізації і самоактуалізації. Тобто, людина хоче не простоработать і приносити користь собі і суспільству, а й займатися тим, до чого має здібності. Тут дуже показовий приклад римського імператора Діоклетіана. У світанок свого правління він залишив трон і зайнявся сільським господарством, а на всі питання про причини такого вчинку, посміхаючись, відповідав: «Якби ви бачили, яку я виростив капусту, ви б мене не питали».

Потреба або бажання

Потреби і бажання відрізняються між собою тим, що останні часто соціально обумовлені. Наприклад, хтось дуже хоче жити у великому будинку. Що це? На це питання може відповісти тільки сама людина. Якщо тільки так він може відчути, що досяг успіху - це потреба в повазі. А ось прагнути до статусному житла, тільки тому, що цього хочуть всі - це всього лише бажання.

Необхідність вміння розрізняти ці два поняття пояснюється припущенням психологів про те, що задоволення одночасно всіх потреб здатне подарувати людині відчуття щастя, тоді як виконавши чергове бажання, ви можете відчути розчарування, адже це було зовсім не тим, що вам потрібно.

Отже, спосіб визначити власні потреби:

  1. розгляньте кожну із ступенів піраміди Маслоу і розберіться, що вони для вас особисто позначають;
  2. подумайте, яким чином ви могли б задовольнити власні потреби;
  3. сядьте в спокійному місці і уявіть, що у вас вже все вийшло, тільки максимально реалістично. Як ви почуваєтеся? Чи виникають приємні відчуття, які ви готові назвати щастям? В такому випадку це ваші потреби, можете приступати до планування їх реалізації.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!