» » » Для чого люди живуть?

Для чого люди живуть?

Для чого люди живуть?

Питання про сенс життя рано чи пізно починає хвилювати кожної мислячої людини. Але відповісти, для чого люди живуть в глобальному сенсі, не так-то просто - над цим століттями розмірковують кращі уми людства. Розглянемо основні теорії і зробимо відповідні висновки.

Навіщо людина живе на Землі

Основні теорії зводяться до кількох положень, в різних варіаціях повторюються. Так, давньогрецькі та давньоримські філософи вважали, що людина живе для блага, яке в кожному конкретному випадку можна формулювати по-різному. Одні (наприклад, Діоген) вважали, що людина повинна прагнути до щастя, інші (Аристотель) вказували на необхідність пізнання світу, треті (Епікур) стверджували, що сенс життя - в отриманні задоволень. Більш сучасний нігілізм - це, по суті, той же епікуріанство. Однією з найпоширеніших теорій про сенс життя, є теорія виконання людиною Божої волі. Таких поглядів дотримувалися і дотримуються багато відгалужень індуїзму, а з монотеїстичних релігій - християнство та іслам. При цьому в тому ж християнстві земне існування як би винесено за дужки, а основний упор робиться на підготовці людини до життя в Царстві небесному. Цікаво, що вплив вищої волі визнають і багато філософів. Яскравий тому приклад - Артур Шопенгауер, який, втім, не вказував на необхідність проходження цієї волі і говорив про те, що сенсу життя у людини просто немає, тому він і придумує всілякі розваги, намагаючись уникнути страждань.

Для чого повинен жити людина



Багато визначають сенс існування відповідно зі своїм минулим досвідом. Людина може дотримуватися тієї чи іншої теорії або бути ревним відданим тій чи іншій релігії, але що з того? Зрозуміти насправді, в чому сенс твого існування, не допоможе ні релігія, ні філософські догми. Це може зробити тільки сама людина, адже розуміння приходить лише зсередини - з свого власного внутрішнього джерела. Є дуже гарне твердження, виражене одним мудрою людиною: «Нікого з тих, хто наказує тобі щось робити, учителем назвати не можна. Його можна назвати тільки м`ясником ». Догматизм ще не допоміг нікому, а ось зробити вас схожим на зомбі, сліпо підкоряється різним повчанням, він цілком може. І, тим не менш, неминущі, вічні цінності все ж існують. Такі слова, як розуміння, милосердя, любов, справедливість, рано чи пізно приведуть людини до розуміння сенсу свого існування. А чим погано, коли люди живуть один для одного? Справжня любов здатна пробудити в людині найвищі почуття, очистити його - і тоді відповідь на питання про сенс життя буде знайдений сам собою. На початку цього розділу я вжив словосполучення «внутрішнє джерело». Що це? Так можна визначити наше з вами свідомість, завдяки якому тільки й можливий пізнання всіх речей на світі, в тому числі і сенсу існування. Звернутися до джерела, заглянути всередину, дізнавшись, звідки виходять наші бажання і чому з`являються страхи - тільки так можна зрозуміти, навіщо і для чого ми живемо.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!