» » » Чому людина думає?

Чому людина думає?

Чому людина думає?

Людський мозок - дивовижна "машина" і, напевно, найскладніший механізм, створений природою. Мозок не тільки контролює всі процеси життєдіяльності, а й встигає при цьому визначати поведінку людини. Всі наші бажання, почуття, думки, емоції контролюються мозком.

Чому людина думає? Тому що, якщо мозок перестане працювати, людина відразу впаде в вегетативний стан, перетвориться в "овоч", який не зможе ні відчувати, ні діяти, ні реагувати. Втім, функція відключення мозку людині не підвладна.

Мозок - найцінніше

Мозок пронизаний тисячами кровоносних судин, і наш організм ретельно стежить за їх здоров`ям. Мозок поглинає 20% всього кисню, який виробляється легкими. Якщо людині доводиться голодувати, мозок "сідає на дієту" в останню чергу. У тому випадку, якщо людина втратить половину ваги, мозок втратить всього лише 15%. Так що, як бачите, мозок безперечно займає в організмі особливе становище.

Як працює мозок?

Сьогодні досить поширений міф про те, що мозок працює лише на 10% від своїх можливостей. Однак, це всього лише міф. Нейробіолог Баррі Гордон називає цей міф "сміховинно помилковим". Справа в тому, що якби мозок працював лише на 10%, людина втратила б величезну кількість здібностей. "Глухі" зони в мозку з`являються лише в тому випадку, якщо він пошкоджений. Дослідження підтверджують, навіть уві сні мозок активний, йому необхідно стежити за безліччю процесів, адже, як ми вже сказали, мозок контролює не тільки поведінку людини, а й процеси життєдіяльності.



Втім, цей міф іноді може ставати правдою, навіть якщо мозок не пошкоджений. Справа в тому, що мозок влаштований досить хитро, в ньому маса відділів, і кожен відповідає за певну задачу, так що якщо сформулювати міф так: "при роботі над одним завданням задіюється не більше 10% мозку", є можливість потрапити в точку.

Загалом, підсумувавши, можна сказати - мозок задіяний майже на 100%, але над одним завданням "працює" лише невелика його частина.

Як змусити мозок працювати ефективніше?



Питання - як змусити мозок працювати ефективніше і чи реально це взагалі, звичайно, з`являється у багатьох людей, особливо у тих, хто веде насичений спосіб життя. Методики, що поліпшують роботу мозку, дійсно існують, однак печаль в тому, що чим старше ми стаємо, тим складніше змусити мозок працювати ефективніше. Деякі нейронні зв`язки і зовсім можуть утворюватися лише в дитинстві.

Дивовижний факт, але якщо дитина в дитинстві не зможе бачити через якийсь травми, то в подальшому після лікування цієї травми (тобто очі стануть абсолютно здорові), він все одно залишиться сліпим, оскільки в потрібний момент не були утворені відповідні зв`язки. Те ж стосується деяких інших органів чуття - слух, дотик, нюх, здатність орієнтуватися, говорити і т. Д.

Тренування для мозку

Сьогодні в мережі можна знайти масу тренувань для мозку, і велика їх частина вельми дієва. Багато цікавих вправ можна знайти тут. Більшість вправ прості, проте це не означає, що вони не є ефективними. Втім, розгадувати головоломки і вирішувати складні завдання ще краще.

Крім того, не можна забувати про правильне харчування, мозку для кращого функціонування потрібна їжа багата жирними кислотами Омега-3, які в достатку містяться в жирній морській рибі - лосось, сьомга, скумбрія і т. Д., А також горіхах. Не можна часто живити мозок транс-жирами, яких багато в маргарині, чіпсах, тістечок і т. Д.

Важливі для мозку і фізичні навантаження - пробіжка тренує не тільки м`язи, але і мозок. Ну і, звичайно, не можна забувати про повноцінний сон.

Читайте також статтю Як зрозуміти суть людини і загляньте в цікавий розділ Як зрозуміти людину.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!