» » » Як дізнатися ккд?

Як дізнатися ккд?

Як дізнатися ККД?

Коефіцієнт корисної дії (ККД) - це одна з найважливіших характеристик машин, механізмів, пристроїв, систем, де відбуваються процеси, пов`язані з передачею або перетворенням енергії. Тому перед використанням того чи іншого пристрою розраховують його ККД, щоб оцінити ефективність його можливого використання. Ми розповімо про те, як дізнатися ККД, за якою формулою розраховується цей параметр і як його визначає наука.

Як дізнатися ККД? Коефіцієнт корисної дії - це відношення корисної роботи до повної роботі. Для зручності отриманий результат множать на 100 і отримують відповідь у відсотках.

Формула для розрахунку ККД, який зазвичай позначається грецькою буквою eta- ( «ця»), записується так:

  • eta- = (А корисна / А повна) * 100%, де А - це робота.

Наприклад, для підняття вантажу на певну висоту необхідно виконати корисну роботу А корисна = 5000 Дж. Щоб підняти цей же вантаж за допомогою ліфта на таку ж висоту, потрібно зробити повну работуА повна = 8000 Дж.

Таким чином, ККД ліфта дорівнює:

  • eta- = (А корисна / А повна) * 100% = (5000 Дж / 8000 Дж) * 100% = 62,5%


Також ККД іноді визначають як відношення відданої механізмом потужності до підведеної до нього потужності або як відношення корисної енергії до всієї енергії, отриманої системою.

Оскільки частина повної роботи машини витрачають на нагрівання своїх частин, на боротьбу з силами тертя і опору і інші потреби, робота на виході або корисна робота завжди виходить менше, ніж повна робота. Таким чином, ККД не може бути більше 100%.

Наприклад, ККД двигуна внутрішнього згоряння - 20-40%, парової турбіни - 30%, електродвигуна - до 98%.

Багатьом людям цікаво дізнатися свої ККД, тобто тих пристроїв, якими вони користуються. Часто для цього не потрібно проводити розрахунки, а досить заглянути в технічний паспорт механізму.

Іноді поняття ККД використовують для опису ефективності роботи самої людини. Але як дізнатися свій ККД? Звичайно, мова тут не йде про цифри, а лише про таких значеннях, як «високий» або «низький». Для цього порівнюють кінцевий результат будь-якої роботи з витраченими зусиллями, зіставляють результати порівняння зі схожою діяльністю інших людей або себе самого в інший час.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!