» » » Як працює дизельний двигун?

Як працює дизельний двигун?

Як працює дизельний двигун?
Як працює дизельний двигун?

В наш час, сучасні автомобілі існують в основному з бензиновим і дизельними двигунами. Звичайно, є і гібридні силові агрегати, але їх використання зараз тільки впроваджується в автомобілебудування. У даній статті ми розповімо вам про те, як працює дизельний двигун. Відео про принцип роботи дизельного двигуна бачили в мережі напевно все, але ми постараємося систематизувати ваші знання про цей тип силового агрегату автомобіля.

Принцип роботи дизельного двигуна

В принципі, на перший погляд, робота дизельного двигуна не відрізняється від бензинового, але це тільки на перший погляд. Тут також є і циліндри, і поршні, і шатуни. Недосвідчені люди скажуть, що різниця тільки в тому, що голосно працює дизельний двигун. Може це і почасти правда, що по звуковим характеристикам, «дизель» програє бензиновому братові, але за іншими складовими, явно попереду.



Отже, сам робочий процес роботи даного типу двигуна відбувається так: в циліндр виробляється введення чистого повітря (завдяки дуже сильному ступені стиснення повітря підігрівається до величезних температур, близько 800 градусів), після цього, також під досить високим тиском, в камеру, де відбувається згоряння потрапляє і дизельне паливо, все це відбувається, коли поршень практично дійшов до своєї мертвої точки і при змішуванні двох розігрітих тел (повітря і дизпалива) відбувається процес самозаймання. Саме тому ви чуєте наскільки голосніше працює дизель і як жорстко все відбувається всередині агрегату (звичайно, що є рекомендації і щодо зниження шумності роботи). Ось, коротко, ви і дізналися, як працює дизельний двигун.

В принципі, ось така організація дизельного двигуна має свої величезні плюси. Тобто, даний силовий агрегат автомобіля може працювати на дуже бідних сумішах (співвідношення менше палива - більше повітря), з цього виходить і висока економічність «дизеля». У порівнянні з бензиновим родичем, коефіцієнт корисної дії на 10-15% більше у дизельного двигуна, крім того, дуже потужний крутний момент, з яким може тільки позаздрити бензиновий агрегат. Але де є плюси, там існують і мінуси, наприклад, як ми вже говорили, дизельний двигун галасливий і часто ви можете відчувати вібрацію автомобіля при роботі «дизеля», також до мінусів відноситься - труднощі в тому, щоб завести даний тип двигуна при холодних умовах і мала потужність. Хоча ці мінуси можна віднести тільки до автомобілів старих моделей, а нові - вже давно впоралися з цими проблемами. Таким чином, ви розібралися, дізналися для себе, як влаштований дизельний двигун і які він має плюси / мінуси.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!