» » » Чому димить двигун?

Чому димить двигун?

Чому димить двигун?

У практиці будь-якого автолюбителя бували ситуації, коли змінювалися вихлопні гази, їх колір, щільність, запах. Найближчим часом доведеться відвідати автосервіс, що б з`ясувати: чому димить двигун і провести діагностику двигуна.

Говорячи в загальних рисах, коли двигун димить, причини цього, в більшості випадків пов`язані з роботою циліндропоршневої групи (далі - ЦПГ) і попаданням в неї сторонніх рідин, наприклад, масла або рідини з системи охолодження (ОЖ), а так само роботою двигуна на сильно збагаченої суміші. Дещо по-іншому димить дизельний двигун і про це буде сказано нижче.

синій дим

Однозначно говорить про попадання масла в циліндри або впускний тракт. Такий дим не розсіюється швидко в повітрі, часто вже не зникає при прогріванні, має характерний запах. Причинами того, що димить двигун ВАЗ є, найчастіше, знос або поломка деталей ЦПГ - порушення дзеркала циліндрів, знос поршневих канавок і т.д. Для двигунів з турбтной- несправність сальників валу турбіни.

Нерідко причиною появи синього диму є використання неякісного масла невідомих виробників або несвоєчасне обслуговування двигуна.

При невеликих износах деталей двигун димить під час запуску і перестає після прогріву. В цьому випадку чому димить двигун можна пояснити розширенням нагріваються деталей і зменшенням (зникненням) зазорів між ними. І, навпаки - при сильно зношених деталях двигун димить на оборотах і гаряче масло проникає в циліндр.



Робота двигуна в даному режимі супроводжується підвищеною витратою масла.

Якщо двигун димить білим димом

Часто так холодний двигун димить в процесі прогріву. Що не є ознакою несправності, а в зимову пору року по ньому не можна судити про нештатної роботи двигуна. Це пар, природний продукт горіння палива, з пониженням температури і збільшенням вологості повітря він стає ще густішою.

Але якщо пар помітний в теплу пору на прогрітому двигуні, то це говорить про попадання охолоджуючої рідини в циліндри, що часто спостерігається, коли димить двигун ВАЗ старих моделей. Відтінок залежить, в основному, від кількості потрапила рідини в двигун, її складу. Але головною відмінністю від синього диму служить швидке розсіювання пара в повітрі.



В основному двигун димить через попадання охолоджуючої рідини в циліндри - пошкодження прокладки головки блоку, недостатня протягання її кріплення або утворення мікротріщин в голівці або блоці циліндрів. Подібні дефекти сприяють попаданню вихлопних газів в систему охолодження, які, в свою чергу, створюють в ній газові пробки, ось чому димить двигун і колір диму білий.

Необхідно стежити за рівнем охолоджуючої рідини, а так само за її станом в радіаторі і розширювальному бачку - при відкритті їх пробок не повинно бути запаху вихлопних газів і масляної плівки на поверхні.

Димить дизельний двигун чорним димом

Часто пов`язано зі смесеобразованием - це або нестача повітря, або надлишок палива. Наслідком цього є підвищена витрата палива, нестійкі режими роботи двигуна і падіння його потужності через неоптимального складу робочої суміші. Часто з цієї причини димить двигун ВАЗ з бензиновим двигуном.

Найбільш поширеними причинами нестачі повітря може бути банальне засмічення повітряного фільтру, повітропроводів, несправності датчиків витрати повітря (датчика кисню) і його ланцюгів.

Не зайвим буде виміряти тиск палива в системі, особливо, якщо сильно димить двигун на високих оборотах. У разі, якщо воно нижче норми, в першу чергу рекомендується замінити паливні фільтри, перевірити роботу паливного насоса- переконатися в цілісності магістралі на предмет течі. В цьому випадку відбувається тривалий і невчасний уприскування палива. У двигунах з електронним уприскуванням перевірити правильність роботи форсунок і їх чистоту.

Коли димить дизельний двигун, також, необхідно звернути увагу на роботу насоса високого тиску і кут випередження впорскування. При порушенні в роботі даних вузлів і систем можлива поява чорного диму.

Необхідно мати на увазі, що різке і тривале збільшення навантаження на двигун може привести до появи вихлопних газів чорного кольору.

Таким чином, знаючи і розуміючи чому димить двигун можна власними силами провести діагностику, знайти і усунути несправність, в ряді випадків - своїми силами, отже, зекономити кошти на діагностиці в автосервісі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!