» » » Чому глухне двигун?

Чому глухне двигун?

Чому глухне двигун?

Що робити, якщо машина глухне? Якщо проколоту шину ще є можливість замінити в польових умовах, то що робити з автомобілем, який глухне на ходу, не завжди зрозуміло. Щоб вам не довелося в один прекрасний момент викликати евакуатор десь на трасі за містом, необхідно знати, чому глухне двигун і як усунути таку поломку самостійно.

Існує два варіанти такого роду несправності: автомобіль може глухнути відразу після запуску або на ходу.

На холостому ходу



У багатьох автолюбителів виникає нагальне питання, чому двигун заводиться і глохне. Існує кілька варіантів відповідей:

  • Можливо, у вас закінчився бензин. Не потрібно сміятися - таке відбувається не тільки через необачність водія, але і через поломки паливного датчика. Перевірте, чи достатньо в баку бензину або солярки.
  • Однією з найпопулярніших причин поломки, пов`язаної з надходженням недостатньої кількості повітря в двигун для його стабільної роботи, є несправність регулятора холостого ходу. Його можна спробувати прочистити. Але якщо це не дасть відчутного результату, регулятор доведеться замінити.
  • Спробуйте також прочистити інжектор і карбюратор - можливо, справа саме в них.
  • І, нарешті, остання причина, чому глухне двигун після запуску, - це несправність електропроводки або вихід з ладу запобіжників. Якщо стан запобіжників ви можете перевірити самостійно, то перевірку справності проводки краще все ж довірити професіоналам.

Під час руху



Ще більш плачевною буває ситуація, коли автомобіль нормально заводиться і їде, а потім несподівано глухне посеред шляху. У водія в такий момент зазвичай починається паніка і він не знає, що йому робити. Причини, чому глухне двигун на ходу, можуть бути наступні:

  • Перевірте акумулятор. Можливо, з нього просто зіскочила клема або вона окислилась до такої міри, що контакту вже не відбувається.
  • Бензин, який вам залили під час останньої заправки, міг бути низької якості. Через це відбулося засмічення паливного фільтра і, як наслідок, двигун починає троить (категорично не рекомендується продовжувати рух в такому випадку) або машина взагалі глухне відразу після запуску.
  • Можливо, у вас є якісь неполадки з системою вентиляції або з дросельною заслінкою (повітряним клапаном). Ще одна популярна проблема - засмічення повітряного фільтру. Не всі автолюбителі вчасно проводять його заміну, а між тим, потрапляння пилу і бруду в двигун може привести до серйозних поломок.
  • Відкрутіть і подивіться свічки - можливо, їх необхідно почистити або замінити.
  • Перевірте ремінь або ланцюг ГРМ. Якщо у вас стався розрив ременя або ланцюга ГРМ, це дуже небезпечно, так як може призвести до пошкодження клапанів двигуна. Такий ремонт обійдеться вам в солідну суму, тому краще робити заміну ременя ГРМ своєчасно, згідно з вказівками виробника.
  • Якщо автомобіль заглох в дощову погоду, після перетину глибокій калюжі, можливо, під капот потрапила вода. В цьому випадку необхідно просто почекати, поки вода стече з датчиків і проводів запалювання.
  • Якщо ж автомобіль заглох в спеку, можливо, ви маєте справу з перегрівом двигуна. Перегрів двигуна може трапитися в принципі в будь-яку погоду, так як така поломка пов`язана з неправильною роботою системи охолодження двигуна. Однак гаряче повітря здатний посилити цей стан. Це дуже серйозна поломка, яка може привести до того, що двигун застукає або заклинить. Якщо ви відчуваєте, що двигун перегрівається, ні в якому разі не можна відразу лізти під капот і намагатися усунути несправність. Спочатку дочекайтеся, поки двигун охолоне, і лише потім робіть діагностику, доливайте охолоджуючу рідину і т.д.

На більшість сучасних автомобілів встановлюють бортові комп`ютери, які допомагають водієві стежити за поточним станом свого авто і вчасно запобігати поломки. Завжди уважно вивчайте інструкцію по експлуатації автомобіля відразу після його придбання.

Читайте також статтю Чому глухне машина.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!