» » » Як перевірити помпу?

Як перевірити помпу?

Як перевірити помпу?

Перегрів двигуна - ось до чого може привести несправна робота помпи. Ця деталь є невід`ємною частиною охолоджувальної системи автомобіля, тому важливо уважно стежити за її роботою і своєчасно діагностувати несправності. Наша стаття розповість про те, як перевірити працездатність помпи самостійно, а також про те, як вона влаштована і що виступає основною причиною поломки цієї деталі.

Найдієвіший спосіб перевірки полягає в наступному (всі кроки виконуйте на відкритому повітрі, щоб уникнути отруєння вихлопними газами):

  1. Заведіть двигун автомобіля і добре прогрійте його.
  2. Залиште двигун машини включеним і відкрийте кришку капота.
  3. Знайдіть водяний шланг, який іде від радіатора в двигун.
  4. Затисніть його пальцями. Якщо ви відчуваєте, що по шлангу йде рівномірна пульсація, то помпа в порядку.

У разі, якщо пульсації немає, необхідно, перш за все, перевірити сальник водяного насоса. Якщо з нього витікає охолоджуюча рідина, то помпа підлягає заміні. Ще однією ознакою виходу помпи з ладу є коричневі відкладення на контрольно-вентиляційному отворі. Для перевірки зніміть кришку ременя газорозподільної системи. Помітили коричневі плями? Значить, потрібно міняти помпу.

У чому може бути причина несправності помпи?



Неувага до нестабільної роботи помпи і відсутність якісного охолодження двигуна обов`язково призведе до поломки. Головна причина зносу помпи - це зношування підшипників. Це відбувається через те, що охолоджуюча рідина, просочуючись через сальник, вимиває весь мастильний матеріал підшипників. Саме тому приділяють велику увагу цілісності сальника - він захищає підшипники ротора помпи від всіх рідин, які можуть на нього потрапити.

Варто відзначити, що помпи схожі практично у всіх автомобілях. Причина в тому, що механізм сам по собі дуже проста - він являє собою невеликий вал під кришкою. На одній його стороні знаходиться крильчатка, на іншій - приводний шків. Вал приводиться в рух ременем ГРМ (газорозподільної систем). Це дає енергію для роботи ротора, який і накачує воду в помпу. Ну а між корпусом помпи і крильчаткою вбудований сальник, через який просочується охолоджуюча рідина в разі його поломки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!