» » » Чи потрібно прогрівати двигун?

Чи потрібно прогрівати двигун?

Чи потрібно прогрівати двигун?

Дискусії про те, скільки прогрівати двигун автомобіля, і прогрівати його взагалі, ведуться не тільки між початківцями автолюбителями. Думок з даного питання висловлено безліч. У суперечках про те, чи потрібно прогрівати двигун, опоненти наводять безліч аргументів. У їх числі, посилання і на передчасний знос двигуна, і на необхідність досягнення оптимального температурного режиму, і на можливість економії палива, і, навіть, на необхідність дотримання вимог екологічної безпеки. Щоб розібратися в даному питанні об`єктивно, варто розглянути основні доводи за і проти, після чого виробити оптимальний алгоритм дій.

доводи за

Прихильники повільного прогрівання двигуна, до початку руху, не роблять різниці між тим, чи потрібно прогрівати інжекторний двигун або двигун карбюраторний. На їхню думку, при роботі непрогрітому двигуна, особливо з високим навантаженням, різко прискорюється знос деталей. Це відбувається не тільки в зв`язку з недостатністю мастила механізмів. У холодному моторі між деталями є тимчасове невідповідність зазору. При нагріванні до робочої температури зазор приймає встановлені величини, і деталі починають взаємодіяти правильно.

При повільному прогріванні двигуна в його деталях не виникають небезпечні температурні напруги, результатом яких, може стати серйозна поломка. Наприклад, викривлення головки блоку циліндрів або заклинювання поршня.

Вирішуючи питання, до якої температури прогрівати двигун, варто врахувати ту обставину, що при циклі їзди, коли двигун не встигає повністю прогрітися, в ньому утворюється конденсат, який, потім взаємодіє з продуктами згоряння бензину або дизельного палива, утворюючи кислоту, яка роз`їдає мотор зсередини . Тому варто дати мотору попрацювати до того моменту, поки він не прогріється до робочої температури.

доводи проти

Прихильники швидкого прогріву двигуна приводять свої доводи. Даючи рекомендації щодо того, скільки прогрівати двигун, вони відзначають, що при русі мотор прогрівається швидше і тому скорочується час роботи в несприятливому режимі. Адже працюючи на холостому ходу, двигун нагрівається досить повільно.

Повільне прогрівання веде до значних перевитрат палива, так як весь цей час автомобіль стоїть, а не їде до місця призначення.



Питання про те, чи потрібно прогрівати дизельний двигун взагалі не обговорюється, тому що, на думку фахівців, сучасний дизель нормально прогріти на холостому ходу, до робочої температури, взагалі неможливо.

Ставлячи на чільне місце, екологічні пріоритети, іноземні виробники відзначають значної шкоди навколишньому середовищу, який завдає двигун, що працює на холостому ходу.

оптимальний алгоритм

В основі оптимального рішення того, як правильно прогрівати двигун, лежить компромісний варіант. Автомобіль варто заводити з повністю віджатою педаллю зчеплення, і потім відпускати її дуже плавно.

В залежності від температури повітря потрібно дати попрацювати двигуну на холостому ходу від 1 до 10 хвилин для того, щоб загусла змащення трохи зігрілася і розподілилася по деталях. При цьому, в зимовий час не стоїть на максимальну потужність включати вентилятор печі, це сповільнить нагрів двигуна.

Після прогріву двигуна до температури 45 ° (а в "просунутих" іномарках можна і до 20 °) можна плавно починати рух, стежачи за тим, щоб оберти двигуна не перевищували двох тисяч. Коли мотор прогріється до робочої температури, можна продовжувати рух в звичайному ритмі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!