» » » Як натягнути ремінь грм?

Як натягнути ремінь грм?

Як натягнути ремінь ГРМ?
Як натягнути ремінь ГРМ?

ГРМ - газорозподільний механізм. Цей пристрій дозволяє синхронізувати роботу колінчастого і розподільного вала. Фактично при розриві ременя ГРМ, який якраз і відповідає за синхронізацію, автомобіль нікуди не поїде. Наша стаття розповість про те, як натягнути ремінь ГРМ, якщо він ослаб, а двигун автомобіля не дає потрібних обертів.

Як правильно підтягти ремінь ГРМ

  1. Для початку дайте двигуну трохи попрацювати на холостих обертах, включивши нейтральну передачу. Після деякого часу вимкніть його, залишивши на нейтралі.
  2. Дочекайтеся, поки двигун не охолоне. Після цього викрутити свічки запалювання. Це дозволить усунути вплив стиснення в циліндрах на систему ГРМ.
  3. Тепер необхідно перегнати автомобіль на підйомник або підняти на домкраті, щоб хоча б одне з коліс звисало, не торкаючись землі. Ремінь ГРМВключаємо найвищу передачу і обертаємо колесо руками до тих пір, поки не пропаде все опір обертанню.
  4. Тепер не забудьте вимкнути передачу, поставивши ручку перемикання передач в нейтральне положення.
  5. Необхідно повернути колінчастий вал проти годинникової стрілки. Орієнтиром послужить мітка на шківі розподільного валу. Необхідно повертати колінчастий вал до тих пір, поки мітка не опиниться на два зубця вниз від вусика задньої кришки. У цьому положенні необхідно вставити ремінь на його місце.
  6. Тепер необхідно відрегулювати саме натяг. Показником нормальної ступеня натяжки служить така умова: якщо ви зможете, взявши ремінь двома пальцями (великим і вказівним) на довгому відрізку зігнути його на 90 градусів, значить, ремінь натягнутий нормально.
  7. Приділіть потрібну кількість часу регулюванню. Орієнтуватися можна так: натягайте ремінь потроху, поки він не перестане бити по кожусі кріплення на холостих обертах або при подачі газу на нейтральній передачі. Інша крайність: ви не зможете зігнути ремінь пальцями на 90 градусів. Зрозуміло, це потрібно пробувати, попередньо заглушивши двигун.

Важливо розуміти, що поломка ГРМ може закінчитися погано для двигуна. Не страшно, коли ремінь не натягнутий і просто б`є по кожусі кріплення. Це не призведе ні до яких серйозних поломок. Задуматися потрібно тоді, коли фази газорозподілу при перемиканні передач будуть збиватися. Це відбувається в результаті того, що ремінь починає перескакувати з одного зубця шестерні на інший. Обертання розподільного і колінчастого вала не збігаються, і автомобіль глухне.

Інший спосіб підтягнути ремінь ГРМ



Деякі майстри використовують і інший спосіб правильної натяжки ременя. Для початку потрібно знайти динамометр. Цей прилад дозволяє оцінити силу тиску, ну а в нашому Ремінь ГРМвипадку натягу. Тепер на око встановіть потрібну, як ви вважаєте, ступінь натягу і закрутіть гайку затяжного ролика. Зачепите динамометр за ремінь і натягніть його на себе. На табло ви побачите вийшов показник. Нормою для натяжки ременя ГРМ вважається 2 кгс. Грунтуючись на даних вимірювального приладу, можна змінювати натяг в більшу або меншу сторону. Таким методом проб і помилок можна добитися ідеальної роботи пристрою.

Крім того, багато фахівців радить стежити за рівнем мастила механізмів ГРМ. Її рясне кількість або будь-яка рідина, що потрапила на ремінь, може привести до того, що він просто вискочить з усієї системи. А ось обрив ременя якраз відбувається через відсутність необхідної кількості масла в системах двигуна або через його перегрівання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!