» » » Чому двигун троїть?

Чому двигун троїть?

Чому двигун троїть?

Троение двигуна (або Міссінг) - не найпопулярніша поломка, проте дуже серйозна, а тому кожен повинен вміти її вчасно помітити й усунути. Найскладніше у вирішенні даної проблеми - провести правильну діагностику, тобто визначити, чому ж троит двигун, адже причин, за якими дана поломка відбувається, досить багато. Давайте трохи докладніше розберемося з цими причинами.

"Двигун троїть" - що це значить?

Перш ніж розбиратися з причинами троение, варто трохи докладніше зрозуміти природу даної поломки. Справа в тому, що раніше найпоширенішим типом двигуна був чотирициліндровий двигун, він працював, що логічно, на чотирьох циліндрах, і, коли один з циліндрів ламався, двигун переключався на роботу на трьох - ось звідси і взялася фраза - двигун троїть - працює на трьох циліндрах.

Також дану поломку називають Міссінг. Чому? Термін цей запозичений з англійської мови - missing, що означає пропущений, зниклий, відсутній. Тобто застосування даного терміну теж вельми логічно - один з циліндрів пропускається.

Отже, природа поломки ясна - двигун троїть, коли один з його циліндрів перестає працювати.

Як визначити, що двигун почав троіть?

При Міссінг двигун звучить дуже характерно, автомобіль починає як би "торохтіти", замість рівномірної роботи чотирьох циліндрів власник чує якийсь переривчастий хрипке бухтеніе. Цей звук, звичайно, дуже складно описати на словах, але, коли ваш автомобіль його видасть, ви його навряд чи з чимось переплутати.

Троит двигун: причини і способи їх усунення.

Свічки запалювання

Найчастіша проблема, яка веде до трійнят двигуна, - поломка свічок запалювання, тому в першу чергу оглядаємо свічки. Виймаємо свічку з циліндра і уважно вивчаємо її - колір бічного електрода і ізолятора повинен бути світло-коричневим.



Якщо ви бачите нагар на свічці - значить, з нею можуть виникати проблеми при роботі - нагар заважає нормальному протіканню іскроутворення. Таку свічку, звичайно, слід замінити.

При перевірці свічки рекомендуємо також звернути увагу на її корпус. Він повинен бути світлого рівномірного кольору - чорні смужки або точки говорять про проблеми.

У тому випадку, якщо при візуальному огляді ви не помітили ніяких проблем, варто все одно перевірити свічку на іскру. Для цього:

  1. Викриття свічку і вставте в наконечник високовольтного проводу.
  2. Покладіть свічку металевим корпусом до двигуна - електрод свічки повинен стосуватися корпусу двигуна.
  3. Попросіть помічника прокрутити двигун стартером, а самі спостерігайте за свічкою. Чи є іскра? Слабка вона або сильна?

Якщо візуальний огляд свічки вас влаштував і при прокручуванні стартера вона видає гарну іскру - шукаємо поломку далі.

Високовольтні дроти



Досить часто причиною троение двигуна є "пробою" високовольтних проводів або їх пошкодження. Уважно огляньте всі дроти, на них не повинно бути нікого нальоту, а також сірих, чорних і коричневих точок і смуг.

Якщо у вас є мультиметр, виміряйте опір проводів, воно не повинно перевищувати значення 20 кому. У тому випадку, якщо один з проводів показує велику або, навпаки, нульовий опір, значить, ви знайшли проблему - несправний один з проводів.

Не зайвим буде перевірити коректність підключення проводів - на котушках запалювання, звичайно, завжди вказуються цифри, що дозволяють нічого не переплутати і підключити правильний циліндр до правильної котушці, проте помилка завжди можлива через людський фактор.

Кришка розподільника запалювання

Якщо високовольтні дроти, як і свічки, вас влаштували, приступаємо до огляду кришки розподільника запалювання. У тому випадку, якщо стався пробій, ви повинні побачити в районі контактів смужку темного кольору.

Також пробою можна перевірити в такий спосіб:

  1. Заведіть двигун.
  2. Один кінець дроту прикрутіть до корпусу автомобіля.
  3. Другим кінцем поводите поблизу кришки розподільника на відстані приблизно 0,5-1 мм. Наявність іскри говорить про пробої.

До речі, пробій розподільника викликають найчастіше несправні свічки і дроти, а значить, можлива наступна ситуація - двигун затроіла, ви виявили несправні свічки і замінили їх, а двигун все одно пропускає циліндр. Чому? Цілком ймовірно, що свічка «зачепила» розподільник, і його теж потрібно замінити.

Несправність форсунок, інжектора або фаз газорозподілу

Ці три причини не так часто призводять до трійнят двигуна, однак все ж виключати їх не можна. Несправності форсунок, інжектора і фаз газорозподілу можуть бути викликані цілим рядом причин, починаючи від використання неякісного палива і закінчуючи зносом гидрокомпенсаторов, а тому зрозуміти, яка з причин актуальна в вашому випадку, дуже складно.

Ми рекомендуємо, якщо огляд свічок, проводів і розподільника не дозволив вам виявити проблему, звернутися до фахівців, які проведуть повну діагностику, точно визначать і усунуть причину поломки.

Читайте також:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!