» » » Як визначити магніт?

Як визначити магніт?

Як визначити магніт?

На перший погляд, звичайний магніт, який має властивості притягувати до себе металеві предмети, абсолютно нешкідливий. Але його магнітні властивості роблять не тільки позитивний, а й негативний вплив на різні предмети.

Негативні властивості магніту

Вплив магніту на пристрої, що містять в собі намагнічені елементи, призведе до виходу їх з ладу. В основному, намагнічені елементи використовуються на носіях інформації, тому розмагнічування призводить до руйнування інформації на носії. З аудіокасети, у якій розмагніченого магнітофонний стрічка, може не відображатися звук. З магнітної комп`ютерної дискети буде зчитуватися інформація, а пластикові картки не будуть працювати з банкоматом, тому що інформація на карті, буде недоступна. Що там говорити про дрібниці, якщо магніту під силу зіпсувати навіть кінескоп телевізора!

Потрібно бути обережними з предметами, які можуть виявитися магнітом, і знати, як визначити магніт, щоб не допустити непоправне. Але, не дивлячись на це, магніти популярні з однієї простої причини: за допомогою магніту можна зупинити лічильники обліку споживання електроенергії, водопостачання та природного газу.

Метод визначення магніту

Будь-яка людина, так чи інакше пов`язаний з якою-небудь технікою, повинен знати, як визначити - магніт або НЕ магніт перед ним. Найпростіший спосіб визначення магніту - за допомогою шпильки і іншого магніту. Для початку необхідно переконатися, що шпилька дійсно виготовлена з металу. Для цього необхідно підсунути її до цього магніту. Якщо вона до магніту притягується, значить, виконана з металу і цілком підходить для визначення магніту. Але оскільки вона вже намагнічена, слід підставити її під полум`я запальнички і як слід прогріти для зняття намагніченості. Після цієї операції підносимо шпильку знову до досліджуваного предмету і спостерігаємо. Якщо вони притягуються, значить, предмет є магнітом.

Як визначити полярність магніту?



З визначенням магніту може розібратися навіть учень початкових класів, але щоб визначити його полюса, вже необхідні мінімальні знання фізики. Як визначити полюси магніту? Для цього необхідно пам`ятати правило зі шкільної програми про те, що однойменні полюси відштовхуються одна від одної, а різнойменні - притягуються. А це означає, що необхідно скористатися іншим магнітом, у якого полюса визначені і позначені різними кольорами. Якщо полюса магнітів відштовхуються при зближенні, то вони однакові, якщо притягуються - то різні.

Як визначити полярність магніту за допомогою інших способів, коли немає відповідного магніту? Візьміть компас і після того, як стрілка встановиться в магнітному полі Землі, повільно піднесіть прилад до однієї зі сторін магніту. Північна стрілка (синя) буде вказувати на південний полюс магніту, південна (червона) - на північний.

Допоможе і звичайний телевізор. Піднесіть магніт до телевізора в момент, коли перед початком або кінцем трансляції передається сітка для настройки. Якщо частина сітки після цього зміститься в бік магніту, то його поле негативне, якщо зміститься від магніту - позитивне.

Ще один спосіб - підвісити магніт на мотузочку в місці, де поруч немає предметів з металу. Магніт розташується згідно полюсів Землі: північний полюс вкаже на північ, а південний - на південь.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!