» » » З чого зроблена пластикова пляшка?

З чого зроблена пластикова пляшка?

З чого зроблена пластикова пляшка?

На зміну скляній пластикова пляшка прийшла ще в СРСР, коли в 1974 році компанія «Пепсіко» відкрила в Новоросійську завод з випуску лимонаду. З тих пір пройшло без малого півстоліття, і тепер колись модна пляшка стала буденною. З чого зроблена пластикова пляшка або що допомогло їй витіснити традиційне скло і зайняти перші позиції в якості тари для рідин.

переваги

Незважаючи на те, що пластик програє склу в питаннях, що стосуються тривалого зберігання і екологічності, він має ряд незаперечних переваг:

  • вага півлітрової пластикової пляшки дорівнює 28 гр., тоді як аналог зі скла важить 350гр .;
  • головне достоїнство - вона дешевша у виробництві в порівнянні зі склом або алюмінієм. При цьому бар`єрні властивості залишаються на рівні;
  • ПЕТ більш привабливий з естетичної точки зору, оскільки прозорий і має вигляд «абсолютно чистою» тари;
  • при бажанні таку пляшку можна забарвити в будь-який колір, не несучи відчутних витрат на виробництві;
  • вони не б`ються і можуть повністю перероблятися як вторинну сировину.

Пляшка ПЕТ навіть при замерзанні продукту всередині неї не руйнується і зберігає свої бар`єрні властивості.

склад

ПЕТ - це абревіатура назви полімеру - поліетилентерефталату. Власне, це і все, з чого зроблена пластикова пляшка. Ще цей полімер відомий як лавсан. ПЕТ (на виробництві ПЕТФ) - складний поліефір, що володіє хорошими термопластичними властивостями. Саме це зумовило можливість випуску пляшок методом видування. До складу ПЕТФ входить терефталевая кислота (труднорастворимая навіть у воді) і етиленгліколь. В результаті хімічної реакції виходить жорсткий, міцний, легкий, неотруйний матеріал без кольору і запаху - поліетилентерефталат.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!