» » » Коли з'явилися гроші?

Коли з'явилися гроші?

Коли з`явилися гроші?

Гроші - це товар, за допомогою якого будуються економічні взаємовідносини в суспільстві. Гроші еквівалентні вартості інших товарів і різних послуг. Це складне явище придумано людьми для людей. Щоб краще розібратися в даному питанні, подивимося, коли з`явилися гроші, поглянемо на їх історію.

Коли з`явилися перші гроші

Нам зараз, напевно, важко повірити, що колись грошей не було зовсім. А так дійсно було. Раніше люди міняли товар на товар: ти мені порося, я тобі гусака. Погодьтеся, не зовсім зручно, так як у людини не завжди може виявитися для обміну то, що потрібно іншому. Знадобився проміжний товар - гроші. За рахунок своєї реальної цінності і компактності ними стало срібло, а пізніше вже і золото.

Уже в 13 столітті до н.е. з`явилися перші гроші у вигляді зливків з срібла і золота. Вони мали певну вагу, ніж та вимірювалася їх стоімость.Чеканіть монети з цих металів стали лідійці в 7 столітті до н.е. Лідія (Мала Азія) - ось де з`явилися гроші у вигляді монет. В якості гарантії на них наносилися зображення.

Коли з`явилися паперові гроші

Настав час, коли люди зрозуміли, що письмову обіцянку заплатити за першою вимогою також є грошима, які не є небезпечним возити з собою. Перші паперові гроші з`явилися в 910 році н.е. в Китаї. Вони були схожі на розписку, яку отримував торговець в столиці, віддаючи свої виручені монети уряду. А приїжджаючи додому в провінцію, він міняв цю розписку назад на монети.

Оскільки монети, що зберігаються в прототипах сучасних банків, лежали мертвим вантажем і не перебували в обігу, а люди користувалися тільки квитанціями на них, то ці квитанції і стали грати роль справжніх грошей.

Наостанок варто відзначити, що перший випуск паперових банкнот відбувся в 1718 році у Франції. У Росії стали друкувати паперові гроші вперше при Катерині II в 1769 році.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!