» » » Аналіз роману "батьки і діти"

Аналіз роману "батьки і діти"

У 1862 році був опублікований четвертий за рахунком роман великого письменника Тургенєва. Назва роману - «Батьки і діти». У ньому повною мірою відбилися суспільно-політичні погляди Тургенєва і його пряме відношення до всіх тим, що відбувається в Росії подій. Аналіз роману "Батьки і діти" допоможе найбільш повно відчути всі думки і переживання автора.

Тема двох поколінь

У романі «Батьки і діти» відображена тема двох поколінь. Вона була навіяна автору запеклої ідеологічної боротьбою між демократами і лібералами. Ця боротьба розгорнулася під час підготовки селянської реформи. Її опис найбільш докладно дав Тургенєв. Аналіз роману "Батьки і діти" цікавий тим, що при розгляді певних епізодів можна більш гостро відчути відбилася в романі суперечка двох поколінь. У ньому розглянуті такі події суспільно-політичної діяльності, як суперечки з питань історії та філософії, а також полеміка на тему науки і мистецтва.



Аналіз твору «Батьки і діти» можна почати з його назви. Сама назва роману дуже часто розуміється вкрай спрощено: конфлікт різночинців і аристократів, зміна суспільної ідеології поколінь. Однак роман Тургенєва «Батьки і діти» не вичерпується тільки лише однієї соціальною сферою. У ньому є і психологічний звучання. Зводити зміст роману виключно до ідеології - розуміти його «по-базаровского». Оскільки сам Базаров вважає, що вся суть нового часу полягає в необхідності знищити з лиця землі абсолютно все, що зроблено «батьками», а також дискредитувати їх з їх мораллю і принципами в ім`я вельми туманного «світлого майбутнього». Аналіз твору "Батьки і діти" дає чітко зрозуміти одну з найважливіших проблем у розвитку всього людства, розкритих в творі. Це проблема батьківства. Кожна людина з плином часу усвідомлює свою духовну зв`язок з минулим, зі своїм корінням. Зміна поколінь - це завжди непростий і болючий процес. «Діти» переймають від «батьків» духовний досвід людства. Звичайно, вони не повинні копіювати своїх «батьків». Їм необхідно творчо переосмислювати їх життєве кредо. Під час соціальних потрясінь переоцінка цінностей новим поколінням проходить набагато жорстокіше і жорстко, ніж це необхідно. Результати завжди бувають вкрай трагічними: занадто багато втрачається в поспіху, а потім дуже складно заповнювати ці проблеми.

Аналіз героїв роману

Особливий інтерес викликає аналіз героїв. "Батьки і діти" - твір, в якому ми зустрічаємо таких яскравих персонажів, як Базаров і Павло Кірсанов. Обидва вважають, що їм відома відповідь на питання, як здійснити перетворення в країні. Кожен з них упевнений, що саме його ідея принесе Росії процвітання. Партійна приналежність Базарова і Кірсанова простежується не тільки в манерах, але і в одязі. Читач може дізнатися демократа-різночинця по селянської простоті мови, по «оголеною червоною руці» і навмисної недбалості костюма. Особливість позицій аристократа і демократа підкреслюється символічними деталями. У Павла Кірсанова такою деталлю є запах одеколону. Його сильну пристрасть до хорошого запаху видає прагнення відсторонитися від всього брудного, низького, побутового, всього, що зустрічається в житті. Таким чином, перед читачами постають героіз-антагоністи. Їхній світогляд визначається принциповими і непримиренними суперечностями.

Аналіз дуелі в романі «Батьки і діти»



Давайте зробимо аналіз дуелі, "Батьки і діти" містять епізод, в якому Базаров зі своїм другом проїжджають через Мар`їно, Нікольське і рідну домівку. У цю поїздку «новий» Базаров вже відмовляється від напружених ідеологічних суперечок з Кірсанова. Тільки іноді він кидає досить плоскі гостроти, які вже мало нагадують колишній феєрверк думок. Базарову протистоїть «холодна ввічливість» дядька. Вони є супротивниками один для одного, але не визнаються в цьому навіть самим собі. Поступово ворожість змінюється на взаємний інтерес. Під час цієї поїздки Базаров вперше вирішив поцікавитися і дізнатися, на чому грунтуються аргументи його супротивника. Проте, зупинка в будинку Кірсанових обертається для Базарова дуеллю. Поєдинку зажадав Павло Петрович. Він навіть захопив з собою палицю для того, щоб будь-якими шляхами зробити дуель неминучою. Самим фактом виклику на дуель Кірсанов відійшов від своїх аристократичних принципів. Адже справжньому аристократу не слід ставитись до простолюдина. У ті часи дуель вважався анахронізмом. Тургенєв малює в романі безліч смішних і комічних подробиць. Дуель починається із запрошення в секунданти Петра, який перелякався до напівсмерті. Закінчується дуель трагікомічна раною «в стегно» Павла Кірсанова, який ніби навмисне надів «білі панталони». Сила духу властива обом героям. Автор наголошував на цьому і раніше. Але саме дуель допомогла подолати внутрішню обмеженість. Після дуелі Базаров і Кірсанов немов міняються. Так, Павлу Петровичу стає привабливий чужий раніше демократизм.

смерть Базарова

У романі "Батьки і діти" аналіз епізоду смерті Базарова варто окрему увагу. Хоча результат дуелі закінчився благополучно, Павло вже давно духовно помер. Розірвало останню нитку з життям його розставання з Фенечкой. Його противник також йде з життя. У романі вкрай наполегливими здаються згадки про епідемію. Вона нікого не щадить, і від неї немає порятунку. Незважаючи на це, герой веде себе так, як ніби для нього холера не є небезпечним. Базаров розумів, що він створений для терпкою і гірке життя революціонера-агітатора. Він брав дане звання, як своє покликання. Але в кінці роману він замислюється, що ж робити далі, коли колишні ідеї піддалися сумніву, а наука так і не дала відповіді на питання, що цікавлять. Базаров намагається знайти істину в розмовах з невідомим йому мужиком, але так і не знаходить її.

У наш час

У наші дні твір «Батьки і діти» вивчається в усіх школах і гуманітарний ВНЗ країни. Проблема протистояння поколінь є досить значущою, молодь наполягає на своїх моральних цінностях, які "батьки" відмовляються розуміти. Для того щоб раставіть всі крапки над "І", прочитайте це геніальний твір Тургенєва.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!