» » » Аналіз роману "війна і мир"

Аналіз роману "війна і мир"

аналіз роману

Чотиритомний роман-епопея Л. М. Толстого «Війна і мир» відомий кожній людині ще зі шкільної лави. Комусь це твір сподобався, і він прочитав його від першого тому до последнего- хтось був в жаху від обсягу роману, який потрібно освоіть- а хтось просто проігнорував прохання вчителя прочитати роман. Проте, «Війна і мир» - дійсно варте і великий твір російської літератури, яке до цих пір вивчають в школі. Ця стаття покликана допомогти школярам розібратися в романі, зрозуміти його зміст і основні ідеї. Отже, представляємо вам стислий аналіз роману «Війна і мир». Звернемо увагу на найбільш важливі моменти.

При аналізі роману «Війна і мир» можна виділити три основні думки, які розкриває Л. Н. Толстой. Це думка сімейна, думка народна і думка духовна.

Думка сімейна в романі «Війна і мир»

Її зручно простежити в тому, як Толстой зображує три сімейства в романі - сім`ї Болконских, Ростових і Курагиних.

сім`я Болконских

Почнемо аналіз твору «Війна і мир» з сім`ї Болконских. Сім`я Болконских - це старий князь Болконський і його діти - Андрій і Марія. Основні риси цього сімейства - слідування розуму, строгість, гордість, пристойність, сильне почуття патріотизму. Вони дуже стримані в прояві своїх почуттів, тільки Марія іноді відкрито показує їх.

Старий князь - представник давньої аристократії, дуже суворий, має владу як серед слуг, так і в своїй родині. Він дуже пишається своїм родоводом і розумом, бажає, щоб його діти були такими ж. Тому князь береться за навчання дочки геометрії і алгебри в той час, коли від дам подібні знання не були потрібні.

Князь Андрій - представник передової дворянської молоді. Це дуже вольова, стійка людина високих моральних принципів, він не сприймає людську слабкість. У житті його чекає безліч випробувань, але він завжди знайде вірний вихід завдяки своїй моральності. Багато що змінить в його житті любов до Наташі Ростової, яка буде для нього, як ковток свіжого повітря, символ справжнього життя. Але зрада Наташі вб`є в ньому надію на краще. Однак на цьому життя Андрія Болконського не закінчиться, він все-таки знайде свій сенс життя.

Для княжни Марії головним в житті є самопожертва, вона завжди готова допомогти іншому, навіть на шкоду собі. Це дуже лагідна, добра, мила душею і покірна дівчина. Вона релігійна, мріє про просте людське щастя. Однак вона не така м`яка, може бути твердою і стояти на своєму, коли принижують її почуття власної гідності.

сім`я ростових

Майстерно сім`ю Ростових зобразив у романі Лев Толстой. «Війна і мир», аналіз даного твору продовжимо розповіддю про це сімействі.

Сім`я ростових за змістом протиставлена сім`ї Болконских в тому, що головне для Болконских - це розум, а для Ростові - це почуття. Основні риси сімейства Ростові - доброта, щедрість, шляхетність, моральна чистота, близькість до народу, великодушність, відкритість, гостинність, привітність. Крім своїх дітей, з ними живе ще Соня, племінниця графа, Борис Друбецкой, син далекої родички, і Віра. У важкий час сім`я Ростова жертвує своїм майном і допомагає своїй країні витримати війну. Старий граф, наприклад, жертвує свої вози для того, щоб на них возили поранених. Ця сім`я - символ звільнення від розкоші матеріального світу.

Старий граф, батько Ілля Андрійович - простодушний і добрий пан, довірливий і марнотратний людина, любить свою сім`ю і домашні свята, у нього близькі стосунки з дітьми, він їх у всьому підтримує.

Графиня Ростова - вихователька і наставниця своїх дітей, у неї з ними також довірчі відносини.

Теплі стосунки, засновані на спорідненої любові, є і в стосунках дітей. Наташа і Соня немов найкращі подружки, крім того, Наташа дуже любить свого брата Миколи, радіє, коли він повертається додому.

Миколай Р остов, старший брат Наташі - простий, благородний, чесний, чуйний, великодушний людина . Він добрий, романтичний, як і Наташа. Прощає старим друзям Друбецкой їх борг. Однак інтереси Миколи обмежені його сім`єю і господарством. В кінці роману він створює сім`ю з Марією Болконской, і у них виходить гармонійний союз.



Наташа Ростова, молодша з дітей, - весела, жива, безпосередня дівчина, душа сім`ї Ростових, в дитинстві нехтує правилами пристойності, прийнятими в суспільстві. Вона негарна зовні, але в неї гарна чиста душа, в ній багато рис від наївної дитини. Твір побудований так, що чим ближче людина Наташі, тим він чистіше духовно. Наталі не властивий глибокий самоаналіз і роздуми про сенс життя. Вона егоїстична, але її егоїзм природний, на відміну від, наприклад, егоїзму Елен Курагиной. Наташа живе почуттями і в кінці роману знаходить своє щастя, створюючи сім`ю з П`єром Безухова.

сім`я Курагиних

Аналіз роману «Війна і мир» продовжимо розповіддю про сімействі Курагиних. Курагіни - це старий князь Василь і три його дитини: Елен, Іполит і Анатоль. Для цієї родини найважливіше - це хороше матеріальне становище і статус в суспільстві , один з одним вони пов`язані тільки спорідненістю.

Князь Василь - честолюбний інтриган, який прагне до багатства. Йому потрібно спадок Кирили Безухова, тому він щосили намагається звести свою дочку Елен з П`єром.

Дочка Елен - світська левиця, «холодна» красуня з бездоганними манерами поведінки в суспільстві, однак позбавлена краси душі і почуттів. Їй цікаві тільки світські прийоми і салони.

Князь Василь вважає дурнями обох своїх синів. Іполита він зміг прилаштувати на службу, чого з нього і досить. більше І ППоле ні до чого не прагне. Анатоль - світський красень, гульвіса, з ним багато клопоту. Щоб він заспокоївся, старий князь хоче одружити його на лагідної і багатою Марії Болконской, однак цей шлюб не відбувся через те, що Марія не побажала розлучитися з батьком і створити сім`ю з Анатолем.

Думка сімейна - одна з найважливіших у романі «Війна і мир». Толстой ретельно вивчає сімейства Болконских, Ростових і Курагиних, ставить їх в ситуацію переломного часу для країни і спостерігає, як вони будуть себе вести. Легко зробити висновок, що майбутнє країни автор бачить за сім`ями ростових і Болконских, високодуховних, д обрих і пов`язаних з народом.

Думка народна в романі «Війна і мир»

Не можна уявити повний аналіз твору «Війна і мир» без розгляду народної думки. Ця думка - друга важлива тема в романі «Війна і мир». У ній відбивається глибина і велич російського народу. Толстой показав у своєму романі народ так, що він не здається безликою масою, люди у нього розумні, саме вони змінюють і рухають вперед історію.



Багато в народі таких людей, як Платон Каратаєв. Це смиренна людина, який всіх однаково любить, він приймає всі негаразди, які відбуваються в його житті, проте не є м`яким і безвольним. Платон Каратаєв в романі - символ народної мудрості, вихованої в російських людях з давніх часів. Цей персонаж значно вплинув на П`єра Безухова, на його світогляд. На основі думок Каратаєва П`єр потім буде вирішувати для себе, ч то в житті добре, а що є поганим.

Міць і духовну красу російського народу показують т акже багато епізодичні персонажі. Наприклад, артилеристи Раєвського бояться смерті в бою, проте по ним цього не видно . Вони не звикли багато говорити, вони звикли доводити свою відданість Батьківщині своїми справами, тому мовчки захищають її .

Тихон Щербатий - ще один яскравий представник російського народу , він висловлює його гнів, зайву, але все ж виправдану жорстокість .

Кутузов природний, близький до солдатів, до народу, тому і любимо своїми підлеглими і звичайними людьми. Це мудрий полководець, який розуміє, що нічого змінити не може, тому він лише трохи старий а ється змінити хід подій.

Практично кожен герой в романі перевіряється народною думкою. Ч ем віддалених від народу людина, тим менше у нього шансів на справжнє щастя. Наполеон сам про закоханий, що не може бути схвалено солдатами, Кутузов же - немов батько для своїх воїнів, крім того, йому не потрібна гучна слава, як Наполеону, тому його цінують і люблять.

Російський народ неідеальний, та й Толстой не прагне представити його таким. Однак всі недоліки російських людей перекриваються їх поведінкою у воєнний час, адже кожен готовий пожертвувати тим, чим може, на благо своєї країни, щоб врятувати її. Розгляд думки народної - один з ключових питань в аналізі роману «Війна і мир».

Думка духовна в романі «Війна і мир»

Тепер перейдемо до третього важливого питання в аналізі твору «Війна і мир». це м исль духовна. полягає вона в духовному розвитку основних персонажів. Гармонії досягають ті г е рої, які розвиваються, не стоять на місці. Вони роблять помилки, заблюю у ються, змінюють свої уявлення про життя, але в результаті приходять до гармонії.

Так, наприклад, це Андрій Болконський. На початку роману - це освічена розумний молодий чоловік, до я ий бачить всю вульгарність дворянського оточення. Йому хочеться вирватися з цієї атмосфери, він прагне зробити подвиг і знайти славу, тому відправляється в армію. На поле бою він бачить, наскільки жахлива війна, солдати запекло намагаються вбити один одного, щоб і х самих не вбили, патріотизм тут фальшивий. Андрія ранять, він падає на спину і бачить чисте небо над головою. Створюється контраст між вбиваю ські один одного солдатами і чистим м`яким небом. У цей момент князь А ндрій розуміє, що в житті є речі важливіші слави і війни, Наполеон перестає бути його кумиром. Це переломний момент в душі Андрія Болконського. Пізніше він р е шает, ч то буде жити для своїх близьких і себе в сімейному світі, однак він надто рухливий, щоб замкнутися тільки на цьому. Андрій відроджується до ж ізні, про н хоче допомагати людям і жити для них, він нарешті розуміє сенс християнської любові, проте світлі пориви його душі обриваються смертю героя на поле битви .

П`єр Безухов також шукає сенс свого життя. На початку роману, не знаходячи, чим йому зайнятися, П`єр веде розм л ьную життя. При цьому він розуміє, що таке життя не для нього, але сил кинути її у нього поки немає. Він слабовілля і надто довірливий, тому легко потрапляє в мережі Елен Курагиной. Однак і х шлюб тривав недовго, П`єр зрозумів, що його обдурили, і розірвав шлюб. Переживши своє горе, П`єр вступив в масонську ложу, де і знайшов собі застосування. Однак побачивши користь і безчестя в масонській ложі, П`єр її покидає. Бій на Бородінському полі сильно змінює світогляд П`єра, він бачить досі незнайомий йому світ простих солдатів і сам хоче стати солдатом. Пізніше П`єр потрапляє в полон, де бачить військовий суд і кару російських солдатів. У полоні він знайомиться з Платоном Каратаєва, який сильно впливає на уявлення П`єра про добро і зло. В кінці роману П`єр одружується з Наташі, разом вони знаходять сімейне щастя. П`єр незадоволений становищем в країні, йому не подобається політичний гніт, і він вважає, що все можна змінити, об`єднавшись з чесними людьми і почавши діяти з ними заодно. Ось таким чином відбувається духовний розвиток П`єра Безухова протягом усього роману, він нарешті-то розуміє, що краще для нього - це боротися за щастя і добробут російського народу.

«Війна і мир»: аналіз епізоду

У школі на уроках літератури при вивченні роману «Війна і мир» дуже часто аналізують окремі епізоди. Їх багато, для прикладу ми зробимо аналіз епізоду зустрічі Андрія Болконського зі старим дубом.

Зустріч з дубом символізує перехід Андрія Болконського від старої нудною і похмурою життя до нової і радісною.

Д уб своїм зовнішнім виглядом з оотносітся з внут їм стан м героя. При першій зустрічі дуб виглядає ит старим похмурим деревом, яке не гармоніює з рештою лісом. Такий же контраст легко помітити в поведінці Андрія Болконського в суспільстві А. П. Шерер. Йому нецікаві світські бесіди, обридлі, давно знайомі йому люди.

Коли Андрій зустрічає дуб вдруге, він уже виглядає інакше: дуб немов сповнений життєвих сил і любові до навколишнього світу, на ньому не залишилося ніяких болячок, засохлих і кострубатих гілок, він весь покритий соковитою молодою зеленню. дерево було ще досить сильним і міцним, в ньому був закладений високий потенціал, як і в Андрія Болконського.

Потенціал Андрія проявився в бою під Аустерліцем, коли він побачив небо-в його зустрічі з П`єром, коли той розповідав йому про масонстві, про Бога і вічного життя-в моменті, коли Андрій випадково підслухав слова Наташі, яка захоплювалася красою ночі. Всі ці моменти відродили Андрія до життя, він знову відчув смак життя, р ад про сть і щастя, як дуб, «зацвів» душевно. До цих змін героя також привели його розчарування - в особистості Наполеона, в смерті Лізи і т. д.

Все це сильно вплинуло на Андрія Болконського, привело його до нового життя з іншими ідеалами і принципами. Він усвідомив, у чому був неправий раніше і до чого тепер йому потрібно прагнути. Таким чином, зовнішнє перетворення дуба в романі символізує духовне переродження Андрія Болконського.

«Війна і мир»: аналіз епілогу

Щоб уявити повноцінний аналіз роману «Війна і мир», потрібно звернути увагу на його епілог. Епілог - важлива частина роману. Він несе в собі велике смислове навантаження, в ньому підводяться підсумки, які зачіпають питання про сім`ю, про роль особистості в історії .

Перша думка, виражена в епілозі, - це думка про духовність сім`ї. Автор показує, що в родині головне - це доброта і любов, духовність, прагнення до взаєморозуміння і гармонії, яка досягається шляхом взаємодоповнення подружжя. Це нова сім`я Миколи Ростова і Марії Болконський, об`едінівш а я протилежні за духом сімейства ростових і Болконских.

Інша нова сім`я - це союз Наташі Ростової і П`єра Безухова. Кожен з них залишається особливою особистістю, але йде на поступки один одному, в результаті вони утворюють гармонійну сім`ю. В епілозі на прикладі цієї родини простежується зв`язок ходу історії з відносинами між окремими людьми . Після Вітчизняної війни 1812 року в Росії виник інший рівень спілкування між людьми, стерлися багато станові кордону, що призвело до створення нових, більш складних родин.

Епілог також показує, як змінилися головні герої роману, до чого вони в підсумку прийшли. Наприклад, в Наташі важко впізнати колишню емоційну жваве дівчисько.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!