» » » Чому дубровський став розбійником?

Чому дубровський став розбійником?

Чому Дубровський став розбійником?

Час дії роману О.С.Пушкіна "Дубровський" відноситься до початку XIX століття. Для того щоб зрозуміти, чому Дубровський став розбійником, потрібно трохи краще познайомитися з деякими з дійових осіб роману.

Дубровський і Троекуров

Два дворянина, два сусіди і двоє друзів - такими були Андрій Гаврилович Дубровський і Кирило Петрович Троекуров. Останній, втім, відрізнявся поганим і деспотичним характером, від чого у нього, крім Андрія Гавриловича, зовсім не було друзів. Хтось його просто боявся, хтось зневажав. Що стосується відносин Троекурова з Дубровським-старшим, то ці люди дуже цінували і поважали один одного. Єдина різниця між ними полягала в тому, що Троекуров був людиною досить багатим (він і в відставку пішов в чині генерал-аншефа), а у Дубровського з усього майна залишалася одна-єдина село - фамільний маєток, яке давно вже потребувало різних модифікаціях. Троекуров по дружбі нерідко пропонував Андрію Гавриловичу допомогу, проте той був людиною гордим і незалежним і від допомоги завжди відмовлявся. А потім настав момент, який багато в чому визначив долю сина Дубровського, - Володимира. Приятелі посварилися настільки серйозно, що між ними вибухнула непримиренна ворожнеча.

сварка



Старовинних друзів об`єднувала одна пристрасть - полювання. Вони постійно разом полювали і не уявляли цього заняття один без одного. Однак якщо у Дубровського було всього лише дві гончих, то Троекуров містив цілу псарню, де було чимало чудових собак. Одного разу приятелі вирушили дивитися псарню Троекурова в супроводі його людей. Дубровський був вражений тим, як люди Троєкурова доглядали за собаками, в яку чистоту і турботі жили тварини. Андрій Гаврилович висловив думку про те, що от би і люди Троєкурова жили настільки ж добре, як його собаки. На це псар Троєкурова відповів, що його собаки живуть краще за деякі дворян. Усі присутні, крім Андрія Гавриловича, розсміялися з цього жарту. Гордий Дубровський, вирішивши, що цей камінь був кинутий в його город, пішов і вирішив більше не спілкуватися з Троєкуровим. Коли ж той запросив Дубровського повернутися, Андрій Гаврилович відповів, що спочатку нехай Троекуров надішле йому нахабу-псаря, щоб Дубровський покарав його по справедливості і вирішив, що з ним далі робити. Зрозуміло, це сильно вразило Троекурова, оскільки він вважав себе неподільним володарем своїх підданих, і тільки в його влади було милувати і карати своїх людей.

ворожнеча



Троекуров вирішив оголосити Дубровскому безкомпромісну війну і намірився відібрати фамільний маєток Андрія Гавриловича - Кистеневку. Завдяки впливу та зв`язків Троекуров домагається свого. Дізнавшись про те, що у нього відібрали маєток, Дубровський-старший позбувся здоров`я і сил. Тут-то ми і знайомимося з головним героєм роману - з сином поміщика Володимиром Андрійовичем Дубровським. Няня, що доглядала за паном, написала молодому Дубровскому лист про те, що Андрій Гаврилович дуже слабкий і щоб Володимир негайно приїжджав в маєток. Володимир тим часом служив в армії в Петербурзі після закінчення кадетського корпусу. Життя він вів розгульне, гуляв, оскільки батько балував його і частенько висилав чималі суми, відмовляючи собі в останньому. Проте, дізнавшись про хворобу батька, Володимир відразу ж збирається і повертається в рідне маєток. Там він застає батька вже практично при смерті. Після однієї із зустрічей з Троєкуровим Дубровський-старший не витримує і вмирає від удару. Володимир зненавидів Троекурова і з тих пір став вважати його своїм заклятим ворогом.

До вільного життя

Чому Дубровський став розбійником в результаті? Троекуров домігся, щоб йому віддали Кистеневку, що залишалося робити Дубровскому-молодшому? Не йти ж на службу до ненависного ворога і не просити його про милість повернути маєток, чого останній, ймовірно, чекав. Тому Дубровський вирішує спалити свій маєток, щоб нічого з такого дорогого маєтку не потрапило в лапи Троекурову, і піти в ліс зі своїми вірними людьми. Володимир став нещадним, але, в той же час благородним розбійником і грабував маєтки виключно багатих дворян. Зрозуміло, чому Дубровський став розбійником. Не знайшовши підтримки у закону, що він ще міг вдіяти? Але що цікаво - він вважав помста вище своєї гідності, тому не чіпав володіння Троєкурова.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!