» » » Аналіз роману "обломів"

Аналіз роману "обломів"

аналіз роману

«Обломов» - це роман, який в своєму поетапному розкритті відображає кінець епохи скасування кріпацтва і неможливість нормального розвитку і зростання особистості в умовах процвітаючого тоді кріпосного права. Наведений нижче аналіз роману "Обломов" наочне тому підтвердження. Головний герой представлений автором як збірного образу людини, який не може після служби долучитися до якогось справі і знайти відповідь на питання: як жити далі? Роман «Обломов» являє собою змішання романтизму з ослабленою волею людини, душевної неміччю.

"Обломов": аналіз 1 глави

На початку твору автор знайомить читача з героєм (Обломова) і з його побутовим оточенням.

Застосовуючи метод поетапного (ступеневої) звуження образів, Гончаров переносить нас спочатку на одну з основних вулиць аристократії в місті Петербурзі, переміщаючи суть дій у великій багатонаселений будинок, де ми і потрапляємо в житло і «опочивальні» головного героя.

Неохайна кімната відповідає як зовнішнім виглядом, так і внутрішньому настрою господаря, де ми виявляємо, що «килими були в плямах» і «ліпилася у вигляді фестонів павутина». А сам герой - Обломов кличе періодично: «Захар!». І після бурчання і стуку «зістрибнула звідкись ніг», перед нами виникає другий персонаж роману, слуга, також в досить непривабливому вигляді. Лакей Захар для господаря будинку Обломова - не тільки «покірний слуга», він також виступає в ролі хранителя родових спогадів, друга, няньки. Це автор наочно демонструє, представляючи низку кумедних побутових сценок в результаті спілкування лакея з паном.

Завдяки грубій, відвертою і неприкритою лицемірством манері спілкування Захара ми знайомимося з негативними рисами Обломова - і з ненавистю до праці, і з жагою спокою і неробства, і зі схильністю перебільшувати тягар власних турбот.

Між слугою і поміщиком явно простежується паралель: подібно до того, як Ілля Ілліч Обломов самовіддано трудиться над планом, лакей Захар всіляко демонструє наміри провести генеральне прибирання. Тільки зовсім не слід вважати, що Захар є двійником поміщика або простачка ледачим. Не варто про нього судити так поверхово.

Життя Іллі Ілліча як би протікає в своєму особливому маленькому світі, який раз у раз зазнає вторгнення сторонніх: вже багатьом людям не байдужий нього. До поміщику стукали в двері і світський шалапут Волков, Пєнкін - модний літератор, ревний чиновник Судьбинский і ділок Тарантьев, навіть якийсь «людина невизначених років, з невизначеною фізіономією». Петербуржців привертає в квартирі Обломова тепло душі і м`якість її господаря. Навіть такий негідник, як Тарантьев, розуміє, що в цьому будинку він знайде «теплий, спокійний притулок».



По суті, вже в експозиції намічається пояснення того, чому Обломов як чиновник не досяг успіху.

Ми бачимо, що «середовище не« заїло », середа відкидала» народ, подібний головному герою, який, насправді, в духовному відношенні набагато вище будь-якого зі своїх гостей.

Обломов до кінця першої частини роману готовий змінити своє колишнє життя. Герой перебуває під тиском зовнішніх обставин у вигляді необхідності переїзду через зниження прибутковості маєтку. Тільки ось внутрішні спонукання виявляються важливішими. І перш ніж ми побачимо результат зусиль поміщика Іллі Ілліча піднятися з дивана, автор наводить для міркування особливу новелу про дитячі роки персонажа - «Сон Обломова».

Сон Обломова: аналіз епізоду



У цьому уривку ми знаходимо відповідь на питання про те, як бадьорий і жвавий хлопчик Ілля Обломов перетворився на чоловіка, якій не бажає нікого і нічого знати, окрім власного кабінету і прислуговуючого йому лакея.

Обломовскій сон - це зв`язок минулого і сьогодення, визначення долі героя. Сон показує, як з`явився такий чоловік, як Ілля Обломов, особистість якого поєднує в собі добрі і приємні риси, а також повну індиферентність до подій, бажання повного відчуження.

У більш широкому сенсі сон є загальним станом душі героя. Представлена Обломовка існує лише для того, щоб прокинутися вранці, а ввечері заснути. Так і Обломов біжить до свого кабінету на Виборзькій від суєти і несвободи життя, прагнучи знайти спокій і розміреність. Герой впевнений, що лише уві сні він володіє повною свободою і може керувати часом, за бажанням бачити давно спочинку мати і переміщатися в "благославеніе куточок".

Аналіз 9 глави "Обломова" показує, що герой прагне до сну, підміняючи їм відчуття свободи. Будучи метафорою життя героя, "Сон Обломова" проходить через весь простір роману, визначаючи, що саме сновидіння спонукають "людини творити серед природного світу іншої, незбутній, і в ньому шукати розуму і потіхи дозвільному уяві або розгадки звичайних зчеплень обставин і причин явища поза самого явища ".

Аналіз 3 глави "Обломова"

В цьому розділі роману ми бачимо, як Обломова відвідує Андрій Штольц - друг дитинства.

Вже на порозі Ілля Ілліч засинає Штольца скаргами на власне здоров`я: печія мучить і ячмені здолали. Лікар радить йому подорожувати, але хіба здоровий чоловік поїде «... в Америку і Єгипет! ... Хіба відчайдушний який-небудь, кому життя дарма». Штольцу же страх і доводи Обломова незрозумілі і смішні.

Далі Обломов розповідає своєму другові про лист старости і вимозі господині знімного житла з`їхати з квартири.

Штольц, ознайомившись з листом, пропонує товаришеві діяти і викладає своє бачення вирішення цієї проблеми.

Але немає, таке не для Іллі Ілліча. Зміни для нього найстрашніше на світі. Обломов не вірить в те, що зміни дадуть результат, як і план перетворення Обломовки, який він пише вже не один рік. Ілля Ілліч не в змозі здійснювати зміни у власному житті, вони обходяться йому витратою занадто багатьох зусиль.

Таким чином, вищесказане про роман Гончарова "Обломов", аналіз якого ви тільки що прочитали, розкриває слабкість духу людського і криза невизначеності буття, усвідомлення жебрацького духовного існування особистості і смиренність із цим. Підводячи риску, слід сказати, що і в наші дні можна зустріти "обломовщину", так що проблема, описана автором, актуальна і сьогодні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!