» » » Як навчитися вирішувати завдання?

Як навчитися вирішувати завдання?

Як навчитися вирішувати завдання?

Кожне завдання має свої особливості, у кожної рішення індивідуально. Але підхід до пошуку рішень має багато спільного для більшості завдань. Наприклад, про завдання з хімії написано в статті Як вирішувати завдання з хімії, а про завдання з генетики - в Як вирішувати завдання з генетики. Ми розповімо, як навчитися вирішувати завдання логічні і математичні.

Як вирішувати логічні завдання

Більшість логічних задач можна вирішити за допомогою таблиць. Зазвичай вистачає однієї таблиці, якщо даних занадто багато, доведеться робити дві таблиці.

алгоритм рішення

Спочатку потрібно уважно прочитати завдання, визначити кількість однотипних змінних і намалювати відповідну таблицю. Наприклад, таке завдання:

Троє уболівальників "Формули-1" сперечалися про майбутній гонці. «Ось побачиш, Шумахер не прийде першим, - сказав Джон. - Першим буде Хілл ».

«Ні, переможцем буде Шумахер, - заперечив Нік. - А Алезі першим не буде ».

Пітер не погодився: «Хіллу не бачити першого місця, а ось Алезі пілотує найпотужнішу машину».

За результатами етапу гонок з`ясувалося, що кожне з двох припущень двох друзів підтвердилося, а обидва припущення третього з друзів були невірними. Хто виграв етап гонки?

У цьому завданні ми маємо дві групи змінних: троє друзів і їх думки. Значить, ми можемо намалювати таблицю, в якій по горизонталі можна написати імена гонщиків - можливих переможців, а по вертикалі імена друзів. Їхні думки впишемо в відповідні осередки: плюси поставимо там, де гонщика вважають переможцем, мінуси - там, де гонщику відмовляють у виграші.

Шумахер



Хілл

Алезі

Джон

-;



+

Нік

+

;

Пітер

;

Припустимо, що прав Джон, і виграв Хілл. Але тоді неправі виявляються і Нік, і Пітер, що суперечить умовам завдання. Значить, Джон помилився, а праві два інших вболівальника. Тоді немає ніяких протиріч.

Таблиця в таких завданнях потрібна для наочності. При погляді на неї можна відразу охопити весь масив даних. Це особливо важливо, коли даних більше і їх складно утримати в голові.

Як вирішувати математичні завдання

Як в будь-яких завданнях, треба уважно прочитати умови і записати їх коротко і зрозуміло, безжально викинувши всю лірику. Наприклад, таке завдання: «Під час сильного дощу на зупинці автобуса стояли 12 чоловік. Підкотив автобус і забризкав брудом п`ятьох. Решта встигли пострибати в колючі кущі. Скільки подряпаних пасажирів поїде в автобусі, якщо відомо, що троє так і не змогли вибратися з колючих кущів? ».

Не треба переживати за пасажирів, хоч це і жорстоко. Зосередимося на цифрах. Отже:

  • всього - 12 осіб;
  • 5 забризканих, але без подряпин;
  • 3 застрягли в кущах.

Ця проста задача для другого класу вирішується легко. Для більш складних завдань може знадобитися знання формул, як в статті Як вирішувати завдання на рух. Спочатку потрібно виписати в чернетці все формули, які можуть стати в нагоді в даному випадку.

Тепер треба якусь величину, найчастіше ту, яку потрібно знайти, прийняти за Х і, використовуючи формули і умови завдання, записати, як все величини пов`язані між собою.

У наведеній задачі за Х приймемо число подряпаних пасажирів в автобусі. Х менше на 3 тих, хто сховався в кущах, а там сховалося 12 - 5 окроплених. Значить, Х = 12 - 5 - 3 = 4.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!