» » » Що робити, якщо градусник розбився?

Що робити, якщо градусник розбився?

Що робити, якщо градусник розбився?
Що робити, якщо градусник розбився?

Ви або ваша дитина випадково розбили градусник. Як позбутися від розбитого градусника безпечним способом? Що робити, якщо розбився градусник? Якщо розбився ртутний градусник, то ртуть при ударі або найменшого дотику розбивається на величезну кількість дрібних крапель. Сама ртуть являє собою рідину сріблясто-білого кольору. Ця речовина дуже токсична. Якщо людина дихає ртутним повітрям, він отримує отруєння.

Ртутне отруєння може довгий час протікати без чітких симптомів. Воно може викликати дратівливість, легку нудоту або нездужання, але, як правило, багато хто не звертають на це ніякої уваги. Однак згодом отруєння може призвести до ураження нирок і неврозу. Тому дуже важливо знати, як правильно позбутися градусника.

Що робити, якщо розбився градусник - інструкція

В першу чергу, слід надіти гумові рукавички, щоб ртуть не потрапила на оголені ділянки шкіри. Добре, якщо на вас буде одяг з синтетичного матеріалу, так як він менше схильний до забруднення отруйними парами ртуті (добре підійде спортивна куртка або вітровка).

Дрібні крапельки речовини можна зібрати за допомогою шприца, двох аркушів паперу або гумової груші. Краще починати збір з більш великих крапель ртуті.

Місце, де розбився градусник, краще підсвітити ліхтариком або лампою, щоб не пропустити жодної сріблястою краплі, тому що ртуть небезпечна навіть в найменших кількостях.



Якщо градусник розбився на дерев`яній підлозі, для збору небезпечної речовини краще використовувати липку стрічку або скотч. У разі потрапляння ртуті під плінтус, його слід негайно зняти.

Що робити, якщо градусник розбився на килим? Килим необхідно витрусити в безлюдному місці, а потім обробити. Обробляти місце, де розлилася ртуть, слід розчином хлораміну або хлорного вапна. Через брак останніх можна використовувати будь-які речовини, які містять сполуки хлору (наприклад, Асс або Білизна). На худий кінець, можна використовувати йод або марганцівку, які практично у кожного є в аптечці.

Не варто використовувати для прибирання ртуті пилосос, так як небезпечні частинки осядуть всередині приладу і використовувати його вже буде не можна. Фільтри пилососа не зможуть затримати всю ртуть, і вона знову опиниться в приміщенні, проте вже в більш розщепленому стані, що чимало ускладнить вам процес прибирання будинку.



Ні в якому разі не можна викидати ртуть і розбився градусник у відро для сміття або в унітаз! Ртуть осідає в каналізації, а витягувати її звідти дуже важко. Їх необхідно помістити в банку з холодною водою, щоб обмежити випаровування ртуті, і щільно її закрити. Банку найкраще зберігати де-небудь на балконі, так як низькі температури сприяють зниженню виділення отруйних речовин. Потім її слід передати представникам спецслужб, до них же потрібно звернутися за допомогою і консультацією.

Контактували з ртуттю матеріали та взуття по можливості краще викинути, але ні в якому разі не можна прати в пральній машині. Їх можна віддати в спеціалізоване підприємство, яке займається збором ртутьвмісних відходів.

Приміщення, в якому розбився градусник, необхідно провітрити, але при цьому важливо не влаштовувати протягу, щоб ртутні пари не рознеслися по всій житлоплощі.

Іноді процес збору ртуті може розтягуватися на кілька годин. В такому випадку необхідно робити перерви і дихати свіжим повітрям кожні 10-15 хвилин.

Також бажано пити побільше сечогінних напоїв, це посприяє висновку отруйних речовин з організму.

По завершенні процесу збору ртуті необхідно провести вологе прибирання всієї житлоплощі. Надалі слід проводити такі прибирання щодня і не забувати про регулярне провітрювання.

Дотримуючись цих простих вказівок, ви зможете максимально очистити квартиру від ртутного забруднення приблизно за 3 тижні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!