» » » Як зібрати ртуть?

Як зібрати ртуть?

Як зібрати ртуть?
Як зібрати ртуть?

Ртутні термометри є найпопулярнішими і одночасно найбільш крихкими. Відомо безліч випадків, коли через неакуратне поводження або просто через неуважність вони розбивалися, і ртуть витікала назовні. Детальну інформацію про те, які дії слід робити в тому випадку, якщо розбився ртутний термометр, ви знайдете в статті Що робити, якщо градусник розбився. У цій же статті ми детально розповімо про те, як зібрати ртуть правильно.

Техніка безпеки

Перед тим, як приступати до збору ртуті, слід підготуватися, а саме:

  • Вивести з приміщення дітей і тварин. Бажано на вулицю.ртуть
  • Відчиніть двері та одночасно закрити двері в інші кімнати. Не можна допускати протягу, інакше кульки ртуті можуть потрапити в іншу кімнату.
  • Готуємо одноразові рукавички, бахіли і маску на обличчя. Якщо їх немає, то можна використовувати шарф або звичайний хустку замість маски, а рукавички і бахіли замінити звичайними пакетами.
  • Слід набрати в літрову банку звичайну чисту воду. Її обсяг повинен становити третину тари.
  • Ще знадобиться скотч, груша з наконечником, шприци, а також змочені в олії ватні диски і листи чистого паперу.

Як зібрати ртуть з розбитого градусника

В першу чергу в заздалегідь підготовлену банку з водою необхідно помістити залишки розбитого градусника і великі кульки ртуті. Для цього необхідно ватним диском акуратно подовігать ртутні кульки на папір, а вже з неї струшувати їх в воду.

Далі потрібно повільно, сантиметр, за сантиметром, оглядати підлогу і різні місця, куди могла потрапити ртуть. Так, з м`яких меблів і будь-яких інших поверхонь її зручно збирати за допомогою скотча. Необхідно відрізати шматок завдовжки 10-15 см і липкою стороною повільно прикладати до ртуті. Кульки пристане до поверхні, і потім їх разом зі скотчем слід помістити в банку.

Набагато важче зібрати ртуть з підлоги, особливо під плінтусом і в невеликих ртутьщілинах. Саме там, як правило, накопичується найбільшу кількість цієї небезпечної речовини. Тому зібрати ртуть з підлоги без груші з наконечником практично неможливо. Щоб витягти кульки ртуті з важкодоступних місць, необхідно щільно стиснути грушу і повністю випустити з неї повітря, потім наконечник максимально наблизити до ртутним кулькам та повільно наповнювати грушу повітрям. Разом з ним всередину груші і потрапить ртуть. Після збору грушу необхідно також помістити в банку з водою. Подальшому використанню вона вже не підлягає. Звичайно, на таку процедуру може піти досить багато часу, проте тільки так можна зібрати всю ртуть без залишку.



Після того, як всі кульки будуть збудовані і поміщені в банку, необхідно її герметично закрити і продезінфікувати приміщення. Для цього необхідно всі поверхні протерти мильним розчином, блідим розчином марганцівки або розведеним медичним спиртом. Після закінчення всіх робіт приміщення слід провітрювати ще близько години.

Одяг, в якій проводився збір ртуті, слід замочити і стирати окремо від інших речей. Прання повинна бути тільки ручної.

Як правильно утилізувати ртуть



Збір ртуті і уламків градусника - це відповідальна і копітка робота. Однак нертуть менш важливою є і їх утилізація. Найкраще зателефонувати в МНС або СЕС. Саме ці організації і займаються не тільки утилізацією, але іноді і збором ртуті. При цьому слід бути готовими і до того, що вам запропонують привести ртуть самостійно. У цьому випадку банку необхідно підписати і помістити в пакет, який в свою чергу слід щільно зав`язати.

У рідкісних ситуаціях і МНС і СЕС відмовляються від утилізації ртуті, кажучи, що не уповноважені займатися даною процедурою. В цьому випадку можна підписану банку залишити біля дверей будь-якої з цих організацій.

Ну і наостанок хотілося б сказати кілька слів про те, як не варто збирати ртуть ніколи.

Чого не варто робити

Велика кількість людей в ситуації, коли розбився градусник, задаються питанням, як зібрати ртуть швидше, а не безпечніше. І часто перше, що спадає на думку кшрпе

віник або пилосос. Так ось, їх використовувати категорично заборонено. В першому випадку ртутькульки перетворяться в пил, яку буде практично неможливо видалити, а в другому через нагрівання повітря пилососом ртуть почне випаровуватися, що може привести до серйозного отруєння.

Ні в якому разі не можна прати одяг, в якій проводилася прибирання, в пральній машині або з іншими речами. А якщо говорити про утилізацію ртуті і розбитого градусника, то їх ні в якому разі не можна викидати в сміттєві баки, в каналізацію або просто залишати на вулиці.

Слідуючи вищеописаним рекомендаціям, ви без шкоди для здоров`я зможете не тільки зібрати, але і утилізувати ртуть з розбитого градусника.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!