» » » Як прибрати ртуть?

Як прибрати ртуть?

Як прибрати ртуть?

Коли вдома розбивається термометр або градусник, ртутні краплі-кульки потрапляють в ворс килима, щілини статі, під плінтус - одним словом, поширюються по всій підлозі, а це дуже небезпечно. Адже така речовина активно випаровується і отруює повітря. Тому в такій ситуації важливо діяти негайно, а для цього потрібно знати, як правильно збирати ртуть.

Порядок збору ртуті

Після того як розбився градусник, необхідно відразу ж попросити всіх домочадців на час покинути будинок, а також вивести з нього собак і кішок. Далі підготуйте банку з кришкою, що закручується і надіньте рукавички. Ні в якому разі не відкривайте вікна в кімнаті - протяг лише сприяє поширенню кульок ртуті, що утруднить їх збір.

Тепер приступайте до пошуку кульок ртуті. Приділяйте увагу навіть самим важкодоступним куточках приміщення. Також відразу збирайте осколки від градусника. Їх разом з кульками ртуті кладіть в банку, яку обов`язково наповніть водою. Це дозволить запобігти випаровування даної речовини. Тримайте ємність у міру можливості закритою.

Щоб зібрати дрібні кульки ртуті, ви можете скористатися гумовою грушею або шприцами. Також в цих цілях можна застосовувати скотч і лейкопластир. Щоб не пропустити жодного кульки ртуті, необхідно включити в приміщенні світло і додатково користуватися ліхтариком.

Зібрану в банку ртуть і осколки від градусника не можна спускати в каналізацію або викидати в сміття, так як це завдасть шкоди навколишньому середовищу. В даному випадку необхідно звернутися в МНС - для цього зателефонуйте за номером 101.

Обробка приміщення

Після того як вам вдалося прибрати ртуть з підлоги, відкрийте вікна і провітріть приміщення. Місце, де вона розлилася, ретельно обробіть концентрованим розчином хлорного вапна або марганцівки. Якщо їх не виявиться під рукою, то візьміть 3 літри гарячої води, додайте в неї 210 г тертого мила і 120 г соди. Всі компоненти перемішайте, а отриманим розчином обробіть поверхню.



Зверніть увагу, що кульки ртуті можуть бути присутніми в щілинах дерев`яної підлоги. Тому якщо є ймовірність того, що вони туди потрапили, буде потрібно провести позаплановий ремонт у кімнаті - іншого способу позбавитися від такої хімічної речовини немає.

Після прибирання приміщення необхідно пити якомога більше рідини протягом декількох днів, щоб вивести ртутні освіти з організму.

Чого робити не можна

Також дуже важливо знати, що не можна робити після того, як розбився термометр або градусник:

  • Заборонено збирати ртуть за допомогою пилососа. Повітря, який продувається в ньому, лише сприяє поширенню цієї речовини. В результаті буде потрібно не тільки викидати прилад, але і проводити додаткове прибирання в будинку.
  • Не можна прибирати ртутні кульки за допомогою віника. Його прути тільки зруйнують їх і перетворять в пил, яку буде дуже складно нейтралізувати.
  • Одяг і взуття, яка контактувала з ртуттю, не можна прати - все це буде потрібно викинути.

Якщо ви не впевнені, що після збору ртуті повітря в будинку став безпечним, то краще за все провести його лабораторне дослідження. Воно дозволить виявити наявність парів цієї речовини. Для цього буде потрібно звернутися в районний центр гігієни та епідеміології.

Додаткову інформацію по цій темі ви можете дізнатися з цієї статті Що робити, якщо градусник розбився.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!