» » » Яка технологія виготовлення папірусу?

Яка технологія виготовлення папірусу?

Яка технологія виготовлення папірусу?

На певному етапі розвитку людства з`явилася необхідність записувати знання. Спочатку це робили на каменях, потім на глиняних табличках. На зміну їм прийшли більш зручні письмове приладдя, наприклад, папірус. А що це таке, і як виготовляли папірус?

Шумів очерет ...

Винахідниками цієї «папери» були єгиптяни, які робили її з III тисячолітті до н. е. У Греції папірус продавали вже в VII ст. до н. е., а пізніше в Рим.

Слово «папірус» походить від назви рослини Циперус папірус, произраставшего на берегах Нілу. До речі, зростаючий на деяких підвіконнях циперус - його родич і мініатюрна копія.

Життя в Древньому Єгипті важко уявити без папірусу. Цей очерет (по-нашому - очерет) був поширений повсюдно. Листям покривали дахи, робили килимки, взуття. Рослина досягало 3 м в довжину, стебла були міцними і легкими, волокнистої структури. З них плели човни, надійність яких в ХХ ст. довела команда мандрівника Т. Хейєрдала.

давня папір

Як саме єгиптяни зрозуміли, що з папірусу можна робити «папір» - не відомо. Але яка технологія виготовлення папірусу - ці відомості дійшли до нас завдяки римському історикові Плинию.



Очищені від зовнішнього шару стебла розрізали на тонкі смуги. Їх щільно, внахлест укладали на рівну поверхню двома перпендикулярними шарами, і залишали під пресом. Смужки стебел міцно склеювалися завдяки склеювальним властивостями соку рослини.

Коли листи висихали, нерівності розгладжували за допомогою молотків. Потім рівняли краю і склеювали листи в довгі стрічки (сувої), дотримуючись напрям волокон. Шви розгладжували настільки ретельно, що місця з`єднання практично не помітні.

Найбільш якісний папірус виходив з серцевини стебел. Така «папір» була міцною, еластичною. Писали на ній соком рослин, сажею. Є думка, що непотрібні записи змивали, і використовували папірус повторно.

Але не тільки єгиптяни робили з рослин матеріал для письма. У Китаї була рисовий папір, на Русі береста (кора берези).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!