» » » Як зробити тканину?

Як зробити тканину?

Як зробити тканину?

Процес виготовлення тканин людина освоїла багато століть назад і з тих пір постійно удосконалює цю техніку. Однак, повернення до витоків викликає бажання спробувати освоїти виготовлення тканини самостійно в домашніх умовах.

Як зробити тканину

Сировиною для вироблення пряжі, з якої виготовляється тканину, може служити рослинна сировина - бавовна, льон, кропива, а так само шерсть тварин. Детально розібратися з питанням, як зробити тканину, вам допоможуть матеріали нашої статті.

Тканина з кропиви



Кропивна пряжа виходить шляхом відділення рослинних волокон від твердої частини стебла. Для того щоб максимально полегшити цей процес, стебла кропиви потрібно збирати ранньою весною після того, як зійде сніг. Перезимували кропива має буро-коричневий колір, на стеблах практично немає листя. Зібрані стебла, очищені від сміття, необхідно висушити на печі або біля батареї. Цей процес займе близько двох тижнів, після чого можна переходити до виготовлення пряжі.

  • За допомогою М`ялиці (дерев`яного пристосування з закріпленим важелем для биття) стебла кропиви потрібно гарненько обмять;
  • Щоб видалити дерев`янисті частини стебла з обмятой кропиви, її потрібно обшарпані. Для цього стебла бив дерев`яною Терниця. В процесі тіпання легко видаляються найдрібніші частинки стебел;
  • За допомогою спеціальних щипців з березових дощечок потрібно зробити ошмигіваніе -удалить тверді частинки між верхніми волокнами;
  • Після очищення волокон приступають до чесання - поділу волокон в залежності від довжини. Найдовші волокна -кудель - служать для виготовлення пряжі;
  • Для отримання пряжі вам знадобиться прядка, дуже зручні сучасні моделі з ножним приводом;
  • З отриманої пряжі тчуть тканину за допомогою домашнього ткацького верстата. Найпростіше плетіння - чергування ниток качка й основи, тканина виходить щільна і однотонна.

Лляна тканина

Якщо ви хочете зробити тканину своїми руками з льону, то процес багато в чому схожий з вищеописаним:

  • Зібрані стебла льону необхідно вимочити і грунтовно висушити;
  • Далі матеріал потрібно обминути і обшарпані. Таким чином, відбувається поділ волокна. Продається спеціальний склад для відділення жорсткого, среднежесткой і м`якої сировини для його відбілювання;
  • За допомогою прядки з стебел виходить пряжа- окремі волокна з`єднують в нитку, з якої після буде отримана тканина;
  • Надалі на ткацькому верстаті пряжа перетворюється в тканину.

вовняна тканина



Тканина, отримана з вовни і пуху домашніх тварин, дуже тепла, має лікувальні властивості і дуже високо цінується. Для роботи підійде шерсть овець, кіз, верблюжа і навіть собача шерсть (пух).

  • Первинна обробка включає відділення чистої вовни, придатної для роботи, від жорстких волосків, стороннього сміття;
  • Підготовлена шерсть вичісується кілька разів, таким чином утворюється кужіль - матеріал для отримання пряжі;
  • З кудели прядеться пряжа. Отримана нитка може бути скручена вдвічі для отримання більшої товщини;
  • З вовняних ниток на ткацькому верстаті отримують вовняну тканину. Її якість буде вищою, ніж більш ретельну підготовку пройде шерсть на початковому етапі.

Тканина з ниток

Для того щоб зробити тканину з ниток, можна піти двома шляхами.

  1. Традиційно, на ткацькому верстаті розміщуються довгі нитки основи, які поступово переплітаються з тканинами качка. Залежно від забарвлення ниток можна отримати тканину однотонну або з візерунками, все залежить від вашої фантазії.
  2. Більш легкий спосіб, що не вимагає наявності спеціального обладнання: в сітку від комарів, складену вдвічі, поміщається пряжа. Необхідно отпарить сітку з пряжею праскою, а після ретельно промазати клеєм. Після висихання клею сітка віддаляється, отримана тканина прошивається на швейній машинці уздовж і поперек, з інтервалом 2 см, а після стирається для видалення залишків клею. Товщина тканини залежить від властивостей пряжі.

Приклавши трохи зусиль, ви отримаєте чудову тканину.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!