» » » Як прясти?

Як прясти?

Як прясти?
Як прясти?

У стародавні часи прядіння було таким же поширеним видом рукоділля, як, скажімо, шиття або вишивання. Турботливі та уважні мами навчали своїх юних дочок мистецтву створення пряжі, з якої згодом виготовлялися м`які і теплі вироби з натуральної вовни. На жаль, сьогодні ця різновид рукоділля втратила колишню популярність. Проте, це дуже корисне ремесло, освоївши яке, ви зможете створювати матеріал для виготовлення теплих покривал, светрів, в`язаних шкарпеток, рукавиць та інших виробів.

У сучасних магазинах представлений широкий асортимент пряжі різної фактури, кольору і товщини. Однак ручне прядіння цілком може стати цікавим хобі, а для кого-то, може бути, і додатковим джерелом заробітку.

Як навчитися прясти шерсть?

Інструменти і підготовка

Один з традиційних способів отримання пряжі - камвольна прядіння, яке передбачає попереднє розчісування вовни за допомогою спеціальних гребінок. Даний вид прядіння підійде тим, хто вирішив самостійно освоїти цей старовинний як прястивид рукоділля. Перед тим, як почати сам процес прядіння, слід заздалегідь підготувати вовняне сировину, прядку, веретено і дві гребінки.

Матеріал, тобто шерсть, вимагає ретельної попередньої підготовки. Для цього її необхідно перебрати, видаливши все сміття. Потім шерсть слід акуратно розчесати. Найзручніше це робити за допомогою спеціальних гребінок для розчісування вовни. На одну гребінку можна покласти шматок сировини, а інший розчісувати до тих пір, поки вся шерсть не опиниться на одній гребінці. Сировина готове до прядіння, коли окремі шерстинки можуть легко витягуватися із загальної маси.

Приступаємо до прядіння

Готову до прядіння шерсть слід прив`язати до стійки прядки. Якщо у вас немає прядки, можете використовувати будь-яку палицю, закріплену на спинці стільця. Така саморобна прядка цілком підійде, якщо ви робите перші кроки на шляху освоєння цього старовинного виду рукоділля. На стілець слід сісти таким чином, щоб кужіль виявилася по ліву сторону від вас, а саме під лівою рукою.



Щоб закріпити нитки на веретені, трьома пальцями лівої руки потрібно витягнути з вовни невелику смужку. При цьому стежте, щоб вона не відірвалася від загальної маси сировини. Скрутіть смужку в нитку, після чого прив`яжіть її вільний кінець до носку веретена.як прясти

Тепер можна приступати безпосередньо до процесу прядіння. Акуратно за допомогою трьох пальців лівої руки витягайте волокна з вовни і в той же час обертайте веретено за годинниковою стрілкою за допомогою трьох пальців правої руки. Спочатку навряд чи буде виходити рівна нитку. На перших порах головне не допустити її переривання.



Коли довжина нитки складе приблизно 50 см, її треба буде відв`язати і щільно намотати на середню частину веретена. Необхідно зробити вузол і петлею намотати нитку на носок веретена. Тепер можна продовжувати прядіння. Поступово витягайте нитка з вовняної маси і намотуйте її на веретено. При цьому стежте, щоб вона виходила якомога рівніше.

Коли нитка стане досить довгою, її потрібно буде намотати на пальці лівої руки і за вищеописаною схемою перенести на веретено.

Прядіння можна продовжувати до тих пір, поки середня частина веретена не закінчиться. Після цього нитку слід відірвати, зняти з веретена і змотати в акуратний клубок.

Основні способи прядіння

Кожен спосіб прядіння передбачає використання волокна певної довжини і товщини. Розрізняють три основних способи прядіння, серед яких кардна, апаратне і камвольна.

кардного прядіння

Кардного прядіння являє собою певну техніку, при якій пряжа виходить рівномірної і досить міцною. Крім того, така пряжа буде відрізнятися як прястибільшої тонкістю, а також меншою крихкістю. За допомогою даного способу прядіння зазвичай створюють волокна середньої довжини.

апаратне прядіння

Апаратний спосіб прядіння призів будуть коротких волокон. Пряжа, одержувана в результаті апаратного прядіння, досить пухка, ворсиста, нерівномірна по товщині.

Гребенне прядіння

Гребінна техніка прядіння - спосіб, яким прядуть волокна досить великої довжини. Гребінна пряжа виходить найтоншої, гладкою, і щільною. Крім того, така пряжа стає найміцнішою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!