» » » Як почати в'язати спицями?

Як почати в'язати спицями?

Як почати в`язати спицями?

Щоб навчитися в`язати на спицях знадобиться трохи посидючості, терпіння, пряжі і спиць. Весь принцип в`язання ґрунтується на утворенні нових петель, а також їх переплетенні. Треба зауважити, що в процесі в`язання використовується тільки одна робоча нитка. І так, давайте нарешті розберемося з тим, як почати в`язати спицями.

спиці

Результат в`язання безпосередньо залежить від правильно підібраних номерів спиць. В першу чергу вони повинні бути легкими, міцними і гладкими. Спиці слід підбирати за розміром вироби і в залежності від пряжі. Існують наступні види спиць для в`язання:

  • звичайні
  • кругові
  • допоміжні
  • панчішні


Звичайно, матеріал, з якого виготовляються спиці, також може бути різним: пластмаса, метал, кістки, деревина. Кожен вид спиць має свої переваги і недоліки. Так, дерев`яні та пластмасові спиці дуже легкі і зручні в роботі. Однак вони дуже часто ламаються і гнуться. А дерев`яні спиці ще й чіпляють пухнасті нитки. Що стосується алюмінієвих спиць, то вони міцніші, але можуть бруднити світлі нитки пряжі і залишати на них сірий відтінок. Спиці, виконані зі сталі, в процесі в`язання не бруднять пряжу і не ламаються. Однак вони набагато важче інших видів. Також слід зазначити, що всі спиці розрізняються між собою за номерами, які відповідають діаметру спиці. Для того щоб правильно підібрати спиці для в`язання з обраної вами пряжі, необхідно знати діаметр спиці. Оскільки товщина пряжі і спиці повинні відповідати. Найчастіше, на схемах для в`язання певних виробів вказується, який номер спиць необхідно використовувати при виготовленні даного виробу або його фрагмента.

нитки



Для в`язання на спицях підходять натуральні і синтетичні нитки. В даний час можна вільно придбати нитки різного кольору, фактури і походження. Але, потрібно пам`ятати, що дуже тонкі нитки не підійдуть для в`язання на спицях, оскільки в такому випадку в`язка виходить пухкої і дуже швидко приходить в непридатність. Найбільш часто для в`язання використовують нитки з вовни. Це може бути ангорка, акрил або мохер. Пов`язане полотно дуже добре розтягується. Саме тому нитки слід вибирати з обережністю, адже вже після першого прання полотно може збільшитися на кілька розмірів. Вибираючи нитки, слід уважно подивитися на етикетку на клубку. Тут виробник вказує приблизний витрата нитки, розмір спиць і щільність в`язання. Останнє необхідно для того, щоб вірно визначити розмір спиць, якщо він не вказаний.

типи в`язання

І так, як почати в`язати спицями. Спочатку відзначимо, що існує два типи в`язання - це площинне і циліндричний. Площинне виконується за допомогою двох спиць і тільки однієї робочої нитки. Причому перший ряд слід починати справа наліво, а другий - в зворотному напрямку. Таким чином, перший ряд - це лицьова сторона і другий - виворітна. За допомогою площинного типу в`яжуться кофти, шарфи, хустки, джемпера. Циліндричний тип використовується для в`язання рукавиць, шкарпеток, гетрах, рукавичок. В`язання даного типу виконується за допомогою панчішних або кругових спиць. Всі ряди в`яжуться по колу, таким чином, зворотний бік виходить всередині.

початок в`язання

А тепер давайте дізнаємося, як набирати петлі на спицях. Робити це слід на складені разом спиці. Необхідно це для того, щоб одержувані петлі можна було легко розтягнути для пров`язування наступного ряду. Для того щоб набрати петлі потрібно відмотати нитку, довжиною в два рази перевищує ширину майбутнього виробу. Кінець цієї нитки повинен проходити між вказівним і середнім пальцем, потім навколо петлею потрібно оповити великий палет і затиснути на лівій долоні. Після цього слід розсунути вказівний і великий пальці і натягнути нитку між ними. Тепер необхідно скласти дві спиці разом і підвести ними петлю знизу вгору, а потім підвести до вказівного пальця і зачепити нитка. Далі потрібно знову протягнути нитку в петлю, розташовану з великим пальцем, скинути з нього петлю і затягнути на спицях нитку. Коли необхідну кількість петель буде набрано, слід витягнути другу спицю і почати в`язання. Розбираючись в тому, як набирати петлі на спицях, необхідно відзначити, що в схемах готових виробів або в схемах візерунків перша і остання петля не враховуються. Тому, якщо в описі зазначено кількість петель рівне 15, то їх слід набирати 17.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!