» » » Нанотехнології: що це?

Нанотехнології: що це?

Нанотехнології: що це?

Нанотехнології - це методи роботи над речовинами на рівні їх окремих атомів. Дані технології спеціалізуються на маніпуляціях з окремими атомами речовини. Об`єктами нанотехнологій, є об`єкти з розмірами зазначеного діапазону, наприклад, наночастинки і нанопорошки, тобто об`єкти, розміри яких знаходяться в діапазоні до 100 нм. Також це можуть бути нанотрубки і нановолокна, наноплёнкі. Це неповний опис того, що таке нанотехнології, тому що це комплексна наука.

застосування нанотехнологій

Нанотехнології діляться на три напрямки: створення наномашин - роботів і механізмів розміром з одну молекулу, виготовлення електронних схем, з елементами розміром в декілька атомів, і безпосередньо, маніпуляція молекулами і атомами, а також збірка об`єктів з них. Найбільш поширені сфери застосування нанотехнологій:

  • Якщо вміння впливати на найменші частинки - основна перевага нанотехнології, що це може дати розвитку життя суспільства? Головна область застосування таких технологій на сьогоднішній день - це медицина.
  • Наночастинками вчені змогли без пошкодження навколишніх здорових тканин опромінювати ракову пухлину. У багатьох лабораторіях йдуть роботи над виробництвом точних і швидких способів діагностики за допомогою нано - лабораторій, нано - чіпів і ін.
  • Вчені проводять тести з препаратами, в яких наночастинки будуть доставлятися хворому органу, не зачіпаючи здорові. Також тривають роботи над методами відновлення зруйнованих і пошкоджених тканин.
  • Також нанотехнології будуть застосовуватися в надсучасної медичної томографії, де застосовуються молекулярні маркери на основі світяться наночастинок. Крім іншого, нанотехнології вводяться в методику імплантацій без відторгнення, масових вакцинацій, лікування діабету, раку, артрозу і ін.

розвиток нанотехнологій

Головним завданням наноіндустрії сьогодні вважається керований механосінтез - це складання молекул з атомів за допомогою механічного тяжіння до настання дії відповідних хімічних зв`язків. Для механосінтеза потрібен спеціальний комп`ютер - наноманіпулятор, який здатний захопити окремі молекули й атоми для маніпуляції в радіусі до 100 нм. Завдяки системі взаємодії нанокомп`ютер і наноманіпулятора буде можлива організація складальних автоматизованих комплексів, здатних зібрати будь-які макроскопічні предмети і об`єкти, за заздалегідь розробленим або знятому тривимірному малюнку розташування атомів.



Завдяки такій системі виникне можливість автоматичного будівництва орбітальних систем і станцій, наприклад, колоній на Марсі та Місяці, освоєння планет спеціальними роботами-амебами, а також запуск процесу підводного будівництва в світовому океані і в повітрі. Можливість самостійного будівництва завдяки нанотехнологій призведе до вирішення глобальних питань, таких як проблема нестачі продовольства, енергії і житла. Завдяки нанотехнологій зміниться процес конструювання механізмів і машин - більшість частин спроститься через нових способів збирання. Що дозволить сконструювати механізми і машини, недоступні людині. Такі механізми, по суті, будуть складатися з однієї деталі високої складності.

Тепер ви знаєте про те, що таке нанотехнології, як вони розвиваються і для чого застосовуються людством. Бажаємо вам удачі!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!