» » » Чому люки круглі?

Чому люки круглі?

Чому люки круглі?

Кожен день, по дорозі на роботу ми йдемо по вулиці і кожен день ми бачимо перед собою каналізаційні люки, але ми ніколи не замислюємося - чому кришка люка кругла? Але ж це не випадково, і цьому є пояснення. Давайте дізнаємося і ми.

Взагалі-то не всі каналізаційні люки круглі, таку форму мають лише люки, розташовані на проїжджій частині. Кругла форма - зручна тим, що до такого люка можна підійти з будь-якого боку, а на дорозі, з активним щільним рухом - це дуже актуально.

Крім цього, коло - це геометрична фігура, що має найбільшу площу при заданому периметрі, іншими словами - округла форма допомагає заощадити матеріал, а якщо врахувати масовість люків, то економія виходить досить відчутною. Звідси випливає ще один висновок - круглий люк має найменшу масою при тій же площі, в порівнянні з іншими формами (квадрат, овал, трикутник і т.д.). Варто також пам`ятати, що люк закриває трубу, яка має округлу форму, а в цьому випадку з круглим люком тиск на трубу буде мінімальним, крім того тиск на круглий люк також розподіляється рівномірно.

Напевно, кожен бачив, як працівники надходять з кришкою відкритого люка. Вони кидають його на асфальт (не варто їх за це лаяти, так як його вага складає близько 53 кг), коло не має кутів, які при такому ударі могли б сколотися, довговічне - це одна відповідь на питання - чому каналізаційні люки круглі.



Нещодавно, коли прийом металу був дуже популярний у нас в країні, чавунні люки міняли на бетонні. Бетон менш міцний, більш громіздкий і, за задумом, уряду, його не повинні були красти. Дачники явно не погодилися з цим висловлюванням уряд і швидко почали облагороджувати дачні ділянки тротуарами з бетонних каналізаційних люків. В остаточному підсумку всі повернулися до чавуну.

Але повернемося до теми і подумаємо - чому люки круглі? Мабуть, найважливіша причина - це безпека. Як би не старалися, але скинути круглий люк в каналізацію у вас не вийде, а ось з іншими формами схитрувати можна. Ця причина здається дивною - кому прийде в голову скинути люк в каналізацію? Але, повірте, охочих дуже багато.

Це основні причини, за якими кришки люка роблять круглими.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!