» » » Що таке дезінфекція?

Що таке дезінфекція?

Що таке дезінфекція?

Пояснити, що таке дезінфекція, коротко можна одним словом - знезараження. Однак варто при цьому уточнити, що вона є лише одним з кількох видів знезараження. Дезінфекція спрямована на усунення інфекційних збудників і різних видів токсинів, які осіли на матеріальних об`єктах. Їй компанію становлять дегазація (нейтралізація отруйних газів), дератизація (знищення гризунів), дезінсекція (тобто боротьба з шкідливими комахами) та дезактивація (усунення радіоактивних забруднень). Однак мало знати, що таке дезінфекція, непогано було б і розбиратися в її видах і способах застосування.

Види дезінфекції за програмними цілями

  1. Профілактична: до неї відноситься і звичайні прибирання з гігієною. Спрямована на зменшення ймовірності отримання інфекції. Прикладом профілактичної дезінфекції може бути регулярне знезараження громадських місць (почитати про це можна в матеріалі Що додають в воду басейну).
  2. Поточна. Відрізняється більшим ступенем стерилізації. Проводиться в лікувальних установах або в місці утримання хворого. В якості окремого випадку можна вказати дії, що вживаються при хворобах вуха, про що розказано в статті Як вилікувати отит.
  3. Заключна. Після досягнення хворим одужання проводиться обробка для знищення залишилися бацил.

методи дезінфекції



Для боротьби з рознесенням зарази використовуються найрізноманітніші способи:

  1. Механічний: видалення заражених предметів і матеріалів.
  2. Фізичний: ультрафіолет, кип`ятіння, гамма-випромінювання.
  3. Хімічний (основний): використання дезінфектантів і антисептиків.
  4. Комбінований: поєднання декількох.
  5. Біологічний: знищення одних бактерій іншими.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!