» » » Що таке дренаж?

Що таке дренаж?

Що таке дренаж?

Саме поняття «дренаж» можна розшифрувати одним реченням. Це видалення непотрібної рідини з поверхні. Основні напрямки, де застосовується дренаж: рослинництво, будівництво, авіація і медицина. Розглянемо, що таке дренаж, в різних галузях.

Застосування дренажу в рослинництві

За допомогою дренажу можна відводити надлишкову воду. Матеріали, які використовують в якості дренажу, мають захисні властивості від заплесневенія, дебати і загнивання. Найчастіше це керамзит, деревне вугілля, яєчна шкаралупа, пінопласт або галька. Дренаж насипається на дно ємності або ями для кореневища рослини невеликим шаром, при цьому розмір кожної фракції керамзиту, щебеню або відрізків пінопласту не повинен перевищувати діаметр 40-50 мм, та й не був би досить дрібним, хоча б 5-10 мм.

Застосування дренажу в будівництві

При будівництві всіляких житлових або нежитлових будівель, інших споруд загального значення від вибраної ділянки під забудову необхідний відведення грунтових вод. Для цього споруджуються дренажні системи з застосуванням всіляких труб, каналів або свердловин.

Саме в будівництві використання дренажу має кілька способів і різниться за видами укладання: пластовий, пристінний або кільцевої, а також його конструктивності:

  • горизонтальний,
  • вертикальний,
  • комбінований,
  • дренаж гребель або мостів.

Дренаж в медицині

Процес відтоку рідкого або гнійного вмісту з порожнини рани хворого називається дренированием. Для цього найчастіше використовується дренаж у вигляді марлевих або гумових смужок, спеціальних трубок.

Що таке «кредо» або «епітет», а також про інші термінах розповість розділ визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!