» » » Що таке адгезія?

Що таке адгезія?

Що таке адгезія?

Іноді виникає необхідність провести з`єднання двох неоднакових матеріалів. Таке може бути, наприклад, в ремонті, будівництві або в інших сферах. Тоді говорять про процес адгезії.

А що це таке, і де ще зустрічається, розглянемо в статті.

Що таке адгезія: визначення

Слово «адгезія» в перекладі з латинської буквально означає «прилипання». Здебільшого під адгезію розуміють фізичне явище, засноване на з`єднанні поверхонь різнорідних тіл. Тіла в такому випадку можуть бути як твердими, так і рідкими.

Відомий приклад адгезії - звичайна крапля води на склі або дзеркалі. Цей приклад класичний і має відношення до фізики явищ. Але існують і інші теорії, не тільки у фізичній науці, що пояснюють основні причини виникнення адгезії. Явище адгезії зустрічається і в інших сферах, наприклад, в біології і будівництві.

Адгезія в біології

У біології присутність адгезії ми можемо виявити в процесі з`єднання клітин між собою. За допомогою цього надалі утворюються тканини і інші структури організму.

Адгезія в будівництві

У будівництві використовують спеціальні речовини, звані адгезивами, які дозволяють утримувати і зберігати різні конструкції. Так, наприклад, в боротьбі з іржею і корозією використовують спеціальні покриття, які володіють хорошими властивостями адгезії.

Таким чином, не маючи єдиного підходу в розумінні причин походження адгезії, ми можемо спостерігати її в різних сферах.

Також вам може бути цікава стаття Чим клеїти пінопласт.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!