» » » Що таке дидактична гра?

Що таке дидактична гра?

Що таке дидактична гра?

Щоб діти в садочку і в початковій школі розвивалися і навчалися чомусь новому легко і невимушено, був придуманий чудовий метод під назвою "дидактична гра".

Цей метод - воістину знахідка для хороших вихователів і вчителів, а в чому полягає його суть і чим же він такий цінний, розповімо докладніше далі.

Що таке дидактична гра: суть і застосування

Всім відомо, що більшість дітей люблять грати і добре навчаються в процесі гри. Згадайте самі, як із захватом в садку ви грали в "лікарню" або "магазин". У процесі таких ігор нові знання і соціальні ролі засвоювалися дуже легко. Розумні педагоги, добре пам`ятаючи про цю особливість, додають елементи гри в процес основного навчання. Так з`являються дидактичні ігри.

Дидактична гра - це тип навчального заняття у вигляді навчальної гри, в якій реалізуються принципи активного навчання. У дидактичній грі є певні правила, своя структура і система оцінювання дітей. Вона передбачає колективну навчальну діяльність, коли окремі учні або групи учнів зайняті пошуком рішення навчального питання або рішення задачі, поставленої учителем.



Як приклад можна розглянути наступний тип занять, який використовують вчителі різних предметів. Учитель ділить клас на групи-команди, які об`єднуються за своїми столами. Попередньо вчитель складає сценарій уроку, придумує конкурси і завдання різної складності. Команди, беручи участь в цих конкурсах і виконуючи завдання, змагаються один з одним, отримують бали, окуляри, в кінці уроку оголошується переможець. В процесі уроку діти активно сприймають новий матеріал, так як він подається в нестандартній формі. Також вчителю важливо робити закріплюють моменти для повторення найбільш важливої інформації, щоб учні її засвоїли краще.

Ознаки та типи дидактичних ігор

Серед ознак таких ігор як основних можна виділити наступні:

  • наявність ігрової ситуації;
  • гра формалізована: є чіткі правила, система оцінок, передбачений порядок дій;
  • в такій грі відсутній ланцюжок рішень.

Найбільш популярні такі типи гри: ігрове проектування, аналіз конкретної ситуації, ігрові технології навчання і т. Д. Кожен вихователь і викладач також може придумати свій тип дидактичної гри, головне, щоб гра була хороша на практиці.

Значення інших невідомих слів і виразів ви можете подивитися в статтях розділу визначення. Також вам можуть бути цікаві ці статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!