» » Як скласти план уроку?

Як скласти план уроку?

Як скласти план уроку?

Як досвідчений, так і початківець вчитель, незалежно від предмета, який він викладає, досить часто ламає голову, як правильно розподілити час свого заняття. Планувати урок необхідно заздалегідь - це допоможе уникнути квапливих і невиразних пояснень, а також вкрай небажаних пауз. Багато досвідчених педагогів стверджують, що правильно складений план заняття на порядок корисніше й ефективніше, ніж орієнтація тільки на наявний досвід.

план уроку

Давайте розберемося, як скласти план уроку, і яким чином розподілити відведений час. На самому початку необхідно приділити трохи часу, щоб опитати учнів за матеріалом, який був засвоєний раніше. Він повинен бути пов`язаний з темою, яка буде представлена в поточному уроці. Найчастіше опитування займає 3-5 хв і в його процесі учні, згадуючи пройдений етап, зможуть краще засвоїти новий.

Далі слідує роз`яснення нової теми, на яке відводиться 20-25 хв. Використання схем, макетів, відео-аудіо матеріалів, прикладів і таблиць допомагає значно краще зрозуміти і засвоїти новий матеріал. Решта 10-15 хв. необхідно залишити для того, щоб закріпити пройдене.



Перед тим, як скласти план уроку, визначитеся, який варіант Вам більше підходить: самостійне складання або готовий план. І перше, і друге є прийнятним. Найчастіше педагогу простіше використовувати готові методичні матеріали. Але з часом перевагу, все ж, віддається планами, складеними власноруч. У будь-якому випадку, при наявності правильно складеного плану, можна істотно збільшити ефективність заняття, а також раціонально використовувати наявний час.

Щоб відобразити зміст навчального матеріалу, етапи заняття та домашні завдання, кожен педагог повинен мати план-конспект, зміст якого залежить від типу уроку та навчального предмета. Однак основи такого конспекту є базовими для будь-якої дисципліни. А ось, як скласти план-конспект уроку, ми зараз покроково і розберемо.

План-конспект



Спочатку потрібно визначитися з головною темою заняття, яка, як правило, випливає з навчальної програми з певного предмету і тематичного плану. Потім вказуємо тип заняття (вибираємо потрібне):

  • закріплення пройденого матеріалу;
  • ознайомлення з новою інформацією;
  • повторительно-узагальнюючий урок;
  • комбіноване заняття;
  • контрольний урок.

Далі необхідно окреслити цілі майбутнього заняття. Повноцінний урок являє собою цілий комплекс різних цілей:

  • освітні (отримання нової інформації, поглиблено пройденого матеріалу, практичне закріплення теорії);
  • розвиваючі (розвиток творчої уяви, спостереження, мислення і т.д.);
  • виховні (розвиток працьовитості, самостійності, естетичне виховання).

Тепер вказуємо завдання нашого уроку, за допомогою яких вибирається спосіб досягнення всіх перерахованих вище цілей. Не забуваємо також вказати матеріально-технічні оснащення, які можуть знадобитися Вам, а також учням під час уроку: наочні посібники, комп`ютерні програми і відеофільми, ілюстрації, плакати, а також картки з завданнями.

Після цього описуємо хід заняття, в якому потрібно вказати прийоми і методи, використовувані в навчанні, а також вимоги до учнів. Для вивчення нових понять і теоретичних відомостей необхідно виділити більшу частину уроку. Потім вказуємо Ваш план формування навичок і вмінь, узагальнюючі висновки, а також майбутні домашні завдання.

Якщо Ви, все ще не впевнені в тому, що знаєте, як правильно скласти план уроку, можна ознайомитися з його наочним прикладом, щоб взяти щось для себе і зрозуміти загальну схему ведення класних занять. У будь-якому випадку, тільки Ви самі можете скласти найбільш підходящий план свого уроку і провести його так, як вважаєте за потрібне.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!