Як все планувати?

Як все планувати?

Багато людей в шаленому ритмі сьогоднішнього життя скаржаться на те, що нічого не встигають і у них нічого не виходить. Чи дійсно проблема полягає тільки в нестачі часу і в зовнішніх обставинах? Можливо, все набагато серйозніше, і людина просто не вміє правильно розподіляти свій час і планувати своє життя? Адже найчастіше більшості людей просто не вистачає сили волі, щоб слідувати задуманим сценарієм, хтось лінується і вважає за краще "переписати" план дій, а інший не бажає міркувати про користь самоорганізації. Як все планувати і встигати, домагаючись бажаного результату? Давайте розглянемо основні способи.

Складання планів і нагорода за їх виконання

Чи знаєте ви, чим будете займатися завтра / післязавтра / через тиждень або місяць? Звичайно, ви можете припустити, що так само будете ходити на роботу і приходити додому. Однак для того, щоб чогось досягти, необхідно скласти чіткий план дій і неухильно слідувати йому.

Візьміть папір і ручку і постарайтеся написати по пунктам ваші плани на найближчі дні. Бажано навіть вказати час, в яке ви хочете укластися. Якщо вас чекають не особливо приємні для вас дії, обов`язково розбавте їх чимось цікавим. Наприклад, якщо вам необхідно здати нудний звіт по роботі до суботи, пообіцяйте собі веселий п`ятничний вечір в колі друзів або романтичну вечерю з коханою людиною.

Це потрібно для того, щоб у вас з`явився стимул слідувати плану: "здам звіт - буде бажаний відпочинок". Постарайтеся всіма силами зробити все вчасно, а якщо ви раптом не встигнете, добровільно відмовтеся від "винагороди" і проведіть вечір, якого ви так чекали, за складанням звіту. Це дуже хороший урок для тих, хто прагне знати, як все планувати.



Пам`ятайте: якщо ви вибираєте принцип "потім зроблю" і відправляєтеся на довгоочікувану вечірку, в наступний раз ви вчините аналогічно. І складання планів на майбутнє виявиться безглуздим.

"Синдром останньої ночі"

Це продовження попереднього пункту. Дуже часто людина сподівається, що виконає свій план, розрахований на днів десять, за одну ніч. Припустимо, і таке буває. Правда, ціною великих стресів, перенапруження і безсоння. Так можна поступити кілька разів, але перетворювати подібна поведінка в образ життя неправильно.



Якщо ви можете робити роботу поступово, приділяючи їй кілька годин щодня, тим самим ви не дуже обтяжує себе і разом з тим залишаєте собі час для інших приємних справ. До кінця терміну, за який ви планували виконати своє завдання, ви виявляєте, що все встигли і одночасно перебуваєте в нормальному психологічному і фізичному стані.

Така ситуація дуже знайома студентам, які перед сесією розподіляють екзаменаційні питання по днях, а в результаті часто залишають на вивчення предмета останню ніч. Природно, щоб знати, як правильно планувати свої справи, необхідно володіти силою волі або почати розвивати її. В іншому випадку ви назавжди придбаєте "синдром останньої ночі".

комплекс планування

Немає сумнівів, що люди, які люблять складати плани на справи і списки покупок, як правило, більш організовані і відповідальні. Їм вдається все встигати і раціонально розподіляти свої витрати. Вони зазвичай не залишаються без засобів на третій день після отримання зарплати і не сидять за комп`ютером ночі безперервно, щоб здати проект, за який взялися місяць тому.

Проте, щоб знати, як все планувати, необов`язково ставити під контроль абсолютно всі сфери свого життя. Адже іноді людина просто починає жити за планом, не беручи до уваги ряд факторів. Не варто впадати в крайнощі, так можна і пропустити всю красу реального життя.

Стан здоров`я і деякі життєві обставини нерідко виявляються сильнішими, ніж запланований графік. Тим більше, ми всі потребуємо відпочинку і перепочинку. Спробуйте просто розрізняти справжню лінь і неможливість слідувати наміченим діям з поважних причин.

В кінці слід додати мудрий вислів про те, що той, хто хоче діяти, шукає способи, а хто не хоче - причини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!