» » » Девайс: що це?

Девайс: що це?

Девайс: що це?

Девайс (від англійського device - пристрій, прилад, апарат) - це чергове новомодне іноземне слово, яким називають технічні засоби і пристосування, зроблені людиною і покликані виконувати одну або кілька функцій. І якщо врахувати, що в російській мові слова device відповідає відразу кілька синонімів, то в нашому технічно просунутому світі нас оточує дуже багато різних девайсів, хоча частіше, звичайно, цим словом називають саме сучасні пристрої. Розглянемо, які вони бувають, для чого призначені і як їх можна використовувати.

Плоди науки і техніки

Практично будь-який девайс як плід науково-технічного прогресу покликаний полегшити життя людини, привнести в неї додаткові зручності, заощадити час і, нарешті, зробити приємність. Тому найчастіше під девайсом на увазі найбільш просунуті складні і багатофункціональні пристрої - комп`ютери, планшети, смартфони, ноутбуки та інші. Детальніше про деякі з них можна прочитати в статтях Що таке нетбук і Що таке комунікатор. Всі ці девайси використовуються для зв`язку, обміну інформацією, перегляду і створення відео- і аудіо, ігр та безлічі інших цілей.

Від девайса до гаджета

Однак іноді невеликі девайси, наприклад, мобільні телефони називають гаджетами. Хоча гаджет - це, скоріше, невелике, але високотехнологічний пристрій, яке удосконалить або доповнює роботу більш складного приладу, наприклад, флешка або GPS-блок. Якщо ж підходити до визначення строго, той же смартфон можна підключити до комп`ютера, а «розумні» годинник - до смартфону. Тому деякі невеликі девайси для зручності називають гаджетами і вважають ці слова синонімами. Детальніше про гаджетах можна прочитати в статті Що таке віджет.



З іншого боку, деякі ігрові пристрої та приставки, зокрема джойстики, пістолети, керма, які призначені виключно для підключення до інших приладів, часто називають девайсами для геймерів.

Кухонні девайси

Багато молодих просунуті господині не хочуть відставати від своїх чоловіків і обладнають кухню за останнім словом техніки, називаючи девайсами кухонні комбайни, варильні панелі, духовки, мікрохвильовки, міксери, кавомолки та навіть холодильники. І у них є на це право, адже більшість з цих пристроїв напхане електронікою під саму зав`язку аж до можливості виходу в інтернет.

Зроблено не в Росії

Таким чином, в принципі, англійським словом девайс можна назвати практично будь-який технічний пристрій. Але якщо воно застаріло чи має занадто простий функціонал, то про нього частіше говорять як про прилад або апараті, а високотехнологічні багатофункціональні штучки частіше називають девайсами. А, можливо, англійське слово використовують ще й тому, що всі ці пристрої в абсолютній більшості зроблені не в Росії.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!