» » » Що таке тюнер?

Що таке тюнер?

Що таке тюнер?

У сучасному світі актуальну інформацію можна отримувати різними способами. Хтось вважає за краще читати свіжий випуск газети, а кому-то зручніше дізнаватися новини за допомогою телевізора і радіо. Щоб ловити канали та FM-хвилі на телевізорі або комп`ютері, існує спеціальний пристрій під назвою тюнер. Також прилад дозволяє дивитися цифрове телебачення на звичайному телевізорі.

Поняття "тюнер" і його види

Перш за все треба розібратися, що таке тюнер.

Саме поняття походить від англійського слова і перекладається - "налаштовувати". Загальне визначення тюнера трактується як приймач спеціального призначення. Часто використовують синонім - ресивер.

Розрізняють супутниковий, тв і аудіотюнер.

ТВ-тюнер

ТВ-тюнер - спеціальний апарат, який здійснює прийом телевізійного сигналу і виводить його на екрані комп`ютера або телевізора.

Функція ТВ-тюнера - доступ до телевізійних каналів. Крім цього, сучасні моделі пристрою дозволяють слухати радіо.

Однозначне перевага приладу - можливість запису. Користувач може записати ТБ-програму або радіозвучаніе ручним способом (натиснувши на відповідну кнопку в меню) або автоматизованим (в цьому випадку запис почнеться в автоматичному режимі виходячи зі встановленого часу для запису). Більш того існують різновиди тюнера, які вміють здійснювати запис без набридливої реклами.

Сучасний цифровий тюнер дозволяє здійснити прийом і розпізнавання сигналу різних форматів мовлення.

Супутниковий тюнер

Супутниковий ресивер - пристрій, який приймає сигнал з супутника за допомогою кабелю, який приєднаний до конвертер супутникової тарілки.



Крім цього тюнер має ряд переваг: доступ до мережі Інтернет, запис контенту і можливість перегляду платних каналів.

Також супутниковий тюнер може бути використаний в якості зовнішнього накопичувача, який під`єднується через USB-порт.

На сьогоднішній день розмір пристрою не має значення. Навпаки, виробники намагаються зменшити габарити приладу, збільшивши при цьому його характеристики.

Аудіотюнер

Крім ТВ-тюнера слухати FM-радіо можна за допомогою аудіо.

Аудіотюнер під`єднується до комп`ютера або ноутбука і дозволяє слухати радіоефір.



Більш того різні моделі пристрою можуть бути наділені такими функціями, як автонастройка, автоматичний пошук радіостанцій, запис мовлення.

Як підключається тюнер

Незалежно від виду тюнера сенс пристрої один - прийом радіосигналу і його подальша настройка.

Пристрій може бути як вбудовано в побутовий прилад, так і йти в якості окремого апарату. В останньому випадку ресивер підключається через різні дроти (HDMI, USB, "дзвіночки", SCART, S-Video і т. Д.). Крім того, якщо є вбудований Wi-Fi-модуль або зовнішній адаптер, то можна підключити пристрій бездротовим шляхом. У більшості випадків прилад працює за допомогою пульта дистанційного керування.

Також існує тюнер у вигляді картридера. В такому випадку побутова техніка повинна мати спеціальний роз`єм.

Пристрої бувають не тільки зовнішні, але і внутрішні. Тоді прилад являє собою мікросхему, яка приєднується безпосередньо до внутрішніх роз`ємів техніки.

Для правильного функціонування ресивера потрібно встановити всі необхідні програми (в комплекті йде інсталяційний диск).

Порядок підключення та налаштування ТВ-тюнера ви знайдете в нашій статті Як підключити ТВ-тюнер. Крім того, автор повідає про деякі особливості пристрою.

Спосіб установки, підключення та налаштування супутникового тюнера ви знайдете в статті Як підключити тарілку. Тут автор публікації покроково розповість алгоритм підключення необхідного обладнання для доступу до супутникового телебачення.

Тюнер для налаштування музичних інструментів

Крім радіо і телебачення тюнер використовується і для настройки музичних інструментів. В даному випадку прилад являє собою окремий пристрій або спеціальну комп`ютерну програму.

Найпростіші моделі пристроїв призначені тільки для настройки одного виду інструментів (наприклад, гітара або піаніно). У той час як просунуті моделі здатні налаштувати музичні інструменти цілого оркестру.

Крім того, виділяють професійні ресивери, які використовуються в основному музикантами на сцені.

Що стосується комп`ютерних програм, то налаштування обладнання здійснюється через спеціальні додатки, які часто написані для одного інструмента.

Інформацію про те, Як налаштувати гітару за допомогою тюнера ви знайдете в даній статті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!