» » » Як налаштувати ресівер?

Як налаштувати ресівер?

Як налаштувати ресівер?
Як налаштувати ресівер?

Технологія супутникового телебачення зараз дуже широко поширена. Але для деяких користувачів, що придбали супутникову антену, ця технологія, як і раніше залишається кілька невідомої.

Для налаштування супутникового телебачення зовсім немає необхідності викликати майстра-налагоджувальника. Вся процедура насправді не така складна, і маючи під рукою подібну інструкцію, з легкістю можна налаштувати супутник самостійно. Давайте розберемося, як налаштувати ресівер і що для цього знадобиться.

Мінімально необхідний комплект включає в себе:

  • ресивер (тюнер, приймач) - найдорожчий з усієї установки елемент,
  • конвертер,
  • антена (дзеркало), призначена для прийому сигналу,
  • кріплення для конвертерів,
  • перемикач між конвертерами (дайсек),
  • телевізійний кабель (коаксіальний),
  • кронштейн,
  • F коннектори (штекери для з`єднань).

Готуємося підключити супутниковий приймач

  1. Спочатку перевіряємо, щоб всі потрібні кабелі були підключені. Важливо пам`ятати, що ресивер неодмінно повинен бути від`єднаний від живлення (220В).
  2. Підключаємо антену до тюнера, ресивер до ТВ, і не забуваємо про інших периферійних пристроях.
  3. Включаємо всі необхідні прилади в розетку.

Підключення антени супутника до тюнера

Для такого типу включення на нашому ресівері існує особливий роз`єм для антени, іменований LNB IN, а ще оснащений роз`ємами F з обох кінців.

З`єднуємо кабелем антену і супутниковий ресивер. З цією метою накручуємо гайки роз`єму F на роз`єм типу LNB IN приймача.

З`єднуємо ресивер і ТБ

На нашому ТБ (з задньої сторони) присутній спеціальний комплект роз`ємів для підключення приймача супутника (вихід антени, HDMI, тюльпан і інші).

  1. Підключаємо тюнер до ТВ за допомогою кабелю і роз`єму (бажаний - саме HDMI). Якщо модель ТВ стара, то тюнер можна під`єднати лише через антенний вхід, оскільки інші типи роз`ємів тут відсутні. Для цього потрібен шнур з декількома роз`ємами, які називали «папа антенний» (для ТБ) і «мама антенний» (для тюнера).
  2. Вибираємо довільно зручний нам канал (для приймача тюнера).
  3. Вручну виконуємо пошук. Наш ресивер при цьому ВКЛЮЧЕНИЙ і показує цифри. Якщо на табло бачимо годинник, значить, він вимкнений.
  4. Зберігаємо налаштування.

Тепер саме на тому каналі можна переглядати канали з супутника, перемикатися вони будуть вже через приймач.

налаштовуємо ресивер



Підказки по особливостям меню тюнера можна подивитися в керівництві по його настройці.

Коли тільки включили ресивер, потрібно перевірити налаштування мови. За замовчуванням, як правило, встановлюється мову «English», але це залежить від самого ресивера. Можливо, це буде якийсь інший мову. Для зміни інтерфейсу на будь-який інший робимо наступне:

  1. заходимо в меню тюнера і шукаємо пункт «Language»
  2. вибираємо «Russian» (Російська)
  3. зберігаємо налаштування
  4. виходимо з цього меню

У меню тюнера перевіряємо наявність нашого супутника. Тут же контролюємо основні і додаткові налаштування тюнера.

Додаємо канал на тюнер

Якщо рік його випуску порівняно недалекий, то тоді ми знаходимо супутник з уже позначеними транспондерами. Для додавання нового каналу на тюнер знаходимо шуканий передавач на супутнику. Щоб переглянути настройки такого передавача, потрібно:

  1. Вибрати канал.
  2. З`ясувати, на якому з супутників можна знайти такий канал.
  3. Знайти інформацію про канали в переліку передавачів.
  4. У разі якщо канал, який ми шукали, не вдалося знайти, набираємо в будь-якій пошуковій системі лінгсат 4 W або 40 е, 75 е і так далі, і знаходимо необхідну інформацію в таблицях.


На деяких супутниках ручна настройка транспондера може бути заблокована. Причиною тому є недосвідченість користувачів. Так новачок може випадково ввести некоректні дані і потім, коли вся ця інструкція буде пройдена до кінця, буде вельми складно розібратися, де ж сталася помилка, і доведеться почати всю процедуру заново.

Якщо ж ресивер все-таки давній, то доведеться вносити деякі настройки вручну, для чого переходимо з режиму для початківців в режим більш серйозний, який призначений вже для досвідчених настройщиків зі спеціальними знаннями.

Сканування передавача на ресівері

  1. Заходимо в меню пристрою, розділ «Налаштування».
  2. Вибираємо наш транспондер. Якщо нашого передавача в списку немає, на лінгсате знаходимо інструкцію по додаванню його в список.
  3. Вибираємо транспондер за допомогою пульта дистанційного керування.

На сучасних супутниках двічі на місяць проходить автоматичне сканування каналів.

Автоматичний режим сканування каналів

Отже, ми позначили наш супутник в меню. Тепер ми можемо провести кілька типів сканування: вручну, автоматичне, мережеве, сліпе і інші в залежності від тюнера.

Найзручніше - автоматичне. Тут не знадобиться писати настройки транспондера, все робиться тюнером на автоматі. При цьому встановлений ресивер сам знайде всі функціонуючі транспондери, які нам доступні.

Якщо все-таки канал не був знайдений, то, швидше за все він просто поза діапазону, або ж антена налаштована неякісно. Тоді екран буде просто чорним.

Якщо сталася така ситуація:

  • перевіряємо, чи доступний нам канал,
  • вносимо до списку передавачів необхідні настройки і знову проводимо сканування супутника.

Створюємо список улюблених каналів з можливістю редагування

Діє це так: помічаємо при перегляді канал і вносимо його в категорію. Для цього потрібно зайти в меню тюнера - настройка каналів - телевізійні канали. Що робити далі, залежить від типу пристрою.

Насамкінець варто зауважити, що особливості настройки передавачів (транспондерів) з часом змінюються, адже прогрес не стоїть на місці, і можливо незабаром з`явиться більш спрощена система настройки передавача для супутникового телебачення. Тому варто відзначити, що інформацію, що стосується останніх новинок в цій сфері, варто іноді переглядати в Інтернеті.

Таким чином, ми налаштували наш супутниковий тюнер на прийом каналів. Якщо ви пройшли всю інструкцію до кінця, то все працює належним чином. Залишається тільки насолоджуватися результатами виконаної роботи.

Тепер ви з легкістю можете налаштувати ресівер. При необхідності читайте статтю Як налаштувати супутникові канали. У ній ви знайдете інформацію про налаштування каналів на ТВ / комп`ютері та налаштування самої антени. Налаштування для різних ресиверів можуть незначно відрізнятися. Впливає також і модель телевізора.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!